Jim Coote/Pixabay

KU Leuven start onderzoek naar link tussen darmflora en psychische problemen bij studenten

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat micro-organismen in onze maag en darmen, zoals bacteriën, onze geestelijke gezondheid beïnvloeden. Om die invloed beter te begrijpen, starten onderzoekers van de KU Leuven een grootschalige studie bij studenten. 

De studie heet "Student Microbiome Project". Professor Jeroen Raes van het Laboratorium Moleculaire Bacteriologie en zijn collega Ronny Bruffaerts van het Universitair Psychiatrisch Centrum werken voor de studie met vrijwillige studenten uit het eerste jaar.

De studenten moeten gedurende hun studiejaren elk jaar een stoelgang- en speekselstaal afstaan, een medisch onderzoek ondergaan en vragenlijsten invullen die peilen naar hun geestelijke gezondheid. 

"Ons doel is te controleren of we op basis van darmbacteriën kunnen voorspellen of iemand gevoelig is voor psychische stoornissen", zegt professor Raes. "We werken met studenten omdat we weten dat zij vrij makkelijk psychische problemen krijgen en depressies ontwikkelen. Dat komt omdat zij in een nieuwe levensfase zitten die gepaard gaat met veel stress".

De studenten die meedoen aan de studie worden tot aan het einde van hun studietijd gevolgd. Na afloop worden alle gegevens samengebracht. De onderzoekers hopen daaruit verbanden te vinden tussen de aan- of afwezigheid van bepaalde darmbacteriën  en de ontwikkeling van psychische problemen.  

Professor Raes heeft alle eerstejaarsstudenten aangeschreven met de vraag aan de studie mee te doen. Hij hoopt dat minstens enkele honderden aan de oproep gevolg zullen geven. 

Meest gelezen