Mensen worden gered in een tractor na hevige regen in de stad Patna, in India.

Meer dan 100 doden in Noord-India door overstromingen

De afgelopen drie dagen zijn er zeker 113 mensen omgekomen door hevige overstromingen in het noorden van India. Dat melden lokale media. Grote delen van de staten Uttar Pradesh en Bihar staan onder water. De hevige regenval die we nu zien is uitzonderlijk, omdat de moesson normaal voorbij is in die regio eind september.

Het regenseizoen in het noorden van India begint in juni en eindigt normaal in september. Maar de voorbije dagen heeft het onophoudelijk geregend en voor de komende dagen voorspellen de weerdiensten nog meer hevige regen.  Volgens lokale autoriteiten zijn er door de laattijdige moessonregens al minstens 93 mensen om het leven gekomen in de staat Uttar Pradesh en 27 in de naburige staat Bihar. 

In het district Ballia, in Uttar Pradesh, is het waterpeil zo hoog gestegen dat een gevangenis moest ontruimd worden. Meer dan 900 gevangenen werden geëvacueerd. In Patna, een stad met zo'n 2 miljoen inwoners, stond het water meer dan een meter hoog. Straten, huizen, winkels en zelfs een ziekenhuis bleven niet gespaard. In sommige stadsdelen zetten de hulpdiensten boten in om inwoners te redden. 

Patiënten rusten in een ondergelopen ziekenhuiskamer in de stad Patna, in de staat Bihar, in het noordoosten van India.
AFP or licensors

India verwacht de komende dagen nog meer regen. "Er is geen enkel teken dat de regen de komende vier à vijf dagen zal afnemen," zegt Mrutyunjay Mohapatra, een verantwoordelijke van de meteorologische diensten aan de krant Times of India. Het land zou zo zijn natste maand september in een eeuw kennen. Nog volgens de krant zou de moesson van dit jaar de grootste zijn sinds 1917. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt hoog, in juli alleen al vielen er bijna 650 doden door de moessonregens in India, Nepal, Bangladesh en Pakistan.

De zomermoessons zijn erg belangrijk voor India en de rest van Zuid-Azië. Bijna 80 procent van al het water voor de landbouw -en dus de voedselvoorziening- is afkomstig van die moessonregens. De rest komt van bronnen, rivieren en het smeltwater van de bergketens in de Himalaya en Tibet. Toch leidt die plotse regenval op enkele maanden tijd op uitgedroogde en harde grond telkens tot aardverschuivingen en overstromingen en komen er jaarlijks honderden mensen om.

Meest gelezen