"Wolvin Naya al voor de zomer gedood", concludeert Agentschap Natuur en Bos

Wolvin Naya is om het leven gebracht. Dat is de conclusie van de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos. De wolvin zou voor de zomer al gestorven zijn. Want vanaf toen stopte August met het aanbrengen van prooien. In de uitwerpselen zijn geen sporen van vergiftiging of hondenziekte teruggevonden. Maar in het gebied zijn een stroper en twee jagers op heterdaad betrapt.

Afgelopen vrijdag zeiden Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum en Jan Loos al dat wolvin Naya gedood was door jagers. De Natuurinspectie gaat er nu ook van uit dat er kwaad opzet in het spel is. In het leefgebied werden een reeks onregelmatigheden vastgesteld, bevestigt ook boswachter Eddy Ulenaers: "Er is een strop gevonden. En toen we met een drone op zoek waren naar sporen of naar karkassen van wolven, zijn in een jeep twee jagers met geladen wapens in het leefgebied van Naya betrapt, terwijl ze daar niet mochten komen." De Natuurinspectie gaat de zaak nu verder onderzoeken.

Bedroefd

Boswachter Eddy Ulenaers volgt het reilen en zeilen van Naya in Limburg al vanaf het begin. Hij is diep teleurgesteld. "Het eerste wolvenkoppel van Vlaanderen, het is niet gelukt", zegt hij. "Naya werd de laatste keer gezien op een wildcamera op 10 mei en eind mei ging August zich ook anders gedragen. Hij voerde geen prooien meer aan. En toen hebben we extra onderzoek uitgevoerd." 

Niet ziek of vergiftigd

Dat Naya ziek geworden is, is uitgesloten, gaat Ulenaers verder. "Als Naya ziek was, dan zou August dat ook geworden zijn. En dat is niet het geval. Dus ziekte kunnen we uitsluiten." In de uitwerpselen werden ook geen sporen van gif gevonden.

Toekomst

Wolf August is er wel nog. "De kans is groot dat hij een nieuw wijfje vindt. En de kans bestaat dat August toch weer schapen gaat doden. Dus als je je dieren graag ziet, bescherm ze dan met een goede omheining", besluit de boswachter.

Meest gelezen