Jennifer met het vlasblonde haar: onderzoek naar wangedrag van Britse premier Boris Johnson

De toezichthouder op de politie opent een onderzoek naar het gedrag van de Britse premier Boris Johnson toen hij nog burgemeester van Londen was. Centraal staat een Amerikaanse zakenvrouw, Jennifer Arcuri.

Behoorlijk goed

Vergeet brexit, want daar gaat het nu voor één keer niet over. Of toch niet helemaal. Waar het wel over gaat: Boris Johnsons gedrag als burgemeester van Londen, van 2008 tot 2016. Een periode uit het cv van Johnson waarover vriend en vijand het eens zijn dat hij het er behoorlijk goed vanaf heeft gebracht. Hij maakte een fietsstad van Londen, hij zorgde voor een fatsoenlijk openbaar vervoer, en hij voerde een redelijk goed sociaal beleid. En toch.

"Jennifer, Jennifer..."

Het was in die periode dat hij ene Jennifer Arcuri leerde kennen, een jonge Amerikaanse zakenvrouw met vlasblond haar (zoals in het liedje: "Jennifer, hair of golden flax"). Op zich niets mis mee natuurlijk. Dat ze in die tijd aan vier vrienden toevertrouwde dat ze toen een seksuele relatie had met Boris Johnson, tot daaraan toe. Niemand die Johnson kent, kijkt daarvan op.

Toch hebben de tabloids er een vette kluif aan. Boris Johnson bezocht haar herhaaldelijk in haar Londense flat, melden ze. The Sun doet zijn eigen reputatie alle eer aan en voegt eraan toe dat mevrouw Arcuri een danspaal in haar woonkamer heeft staan.

Wat leverde het Londen op?

Allemaal heel interessant, maar niet echt nieuwswaardig. Dat ook gerespecteerde bladen als The Sunday Times zich op het verhaal werpen, heeft te maken met de verdenking dat Johnson Arcuri's bedrijf enkele duizenden Britse ponden toestopte, en dat ze hem mocht vergezellen op drie buitenlandse missies. En wat leverde dat allemaal de hoofdstad op? Niets.

Wangedrag in openbaar ambt

De verdachtmakingen zijn zo sterk dat de controlecommissie voor de politiediensten een onderzoek wil instellen. Johnson had in die tijd als burgemeester ook de politieke verantwoordelijkheid over de London Metropolitan Police.

In een brief aan Johnson schrijft de commissie dat "mevrouw Arcuri deelnam aan handelsmissies en sponsorgeld ontving in omstandigheden dat zij en haar bedrijven niet mochten verwachten dergelijke voordelen te ontvangen". En daarom vond de toezichthouder het noodzakelijk te onderzoeken of de vroegere burgemeester zich schuldig heeft gemaakt aan "wangedrag in een openbaar ambt".

"Niets onoorbaars"

Volgens Boris Johnson was er niets onoorbaars aan zijn relatie met  Jennifer Arcuri. En tijdens een interview op de BBC gaf hij de huidige Londense burgemeester Sadiq Khan meteen ook een veeg uit de pan: dat die beter zou investeren in politieagenten dan in public relations-agenten die zulke verhalen de wereld insturen.

Partijcongres

Boris Johnson had zich het Conservatieve Partijcongres in Manchester wel anders voorgesteld. Hij moest zich verantwoorden voor zijn relatie met la Jennifer, en bovendien werd hij ook nog gedwongen te ontkennen dat hij twintig jaar geleden tijdens een lunch een journaliste had betast.

Kreunen onder de brexit

Maar kijk, nu gaat het toch nog eens (even) over brexit. Van de acht stemmingen in het Lagerhuis sinds hij eerste minister is, heeft hij er zeven (zeven!) verloren, en hij is zijn meerderheid kwijtgespeeld. Zijn partij loopt leeg. Het gerecht heeft hem op de vingers getikt en het staatshoofd heeft hij gedwongen tot een onwettige, en mogelijk zelfs een ongrondwettelijke schorsing van het parlement. De drie machten, parlement, regering en justitie, en zelfs de monarchie kreunen onder de brexit.

Staande ovatie

Maar misschien krijgt Johnson straks, bij het einde van het partijcongres, een staande ovatie. Dat is gebruikelijk na de toespraak van de eerste minister. Hoewel je daar niet te veel belang aan moet hechten. In 1990 kreeg de toenmalige premier Margaret Thatcher een ovatie van elf minuten. Nog geen twee maanden later werd ze gedumpt. Door haar eigen ministers.

Meest gelezen