Videospeler inladen...

Van bijna vlekkeloos parcours naar gehavende CEO: hoe moet het nu verder met de carrière van Dominique Leroy?

Dominique Leroy is niet langer de CEO van Proximus en wordt dat ook niet bij het Nederlandse telecombedrijf KPN. Een zware opdoffer voor de topvrouw die bij Proximus nochtans een bijna vlekkeloos parcours heeft gereden. "Het wordt moeilijk om weer naar de top te klimmen, al zal niemand aan haar vaardigheden twijfelen."

Dominique Leroy (54) ging in 2011 aan de slag bij Proximus (toen heette het telecombedrijf nog Belgacom), na een carrière van 24 jaar bij Unilever. Daar was ze managing director van Unilever Benelux en lid van het directiecomité.

Bij Belgacom was ze eerst verantwoordelijk voor de consumentendivisie. In 2014 volgde ze Didier Bellens op als CEO van het bedrijf en werd ze ook voorzitter van het uitvoerend comité van de Proximus Groep. Bellens was in ongenade gevallen bij de toenmalige regering-Di Rupo na enkele zware conflicten met zijn voogdijminister Alexander De Croo (Open VLD) en premier Elio Di Rupo (PS) zelf.

Dominique Leroy (m) met toenmalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (l) en Stefaan De Clerck (r), voorzitter van de raad van bestuur van Proximus.

Stijlbreuk

Als CEO reed Leroy een "bijna vlekkeloos parcours", zegt Stijn Fockedey, telecomspecialist bij het magazine Trends. Een van de eerste beslissingen van Leroy was een naamsverandering, van Belgacom in Proximus. Sinds 2015 is Proximus, de oude naam van de mobiele diensten, de officiele naam van het hele telecombedrijf. "Die naamsverandering was voor haar heel belangrijk, omdat ze een stijlbreuk wilde. Want Belgacom onder wijlen Didier Bellens ging gebukt onder schandalen."

Leroys stijlbreuk uitte zich ook in het contact met het personeel. "Terwijl Didier Bellens de air had van een soort onaantastbare keizer te zijn, maakte Leroy er een punt van om met iedereen binnen het bedrijf een praatje te slaan. Ze deed echt haar best om bereikbaar te zijn."

Bij haar aanstelling in 2014 legde Leroy zelf de nadruk op groei. "Het belangrijkste voor mij is dat we opnieuw de weg naar groei vinden", zei ze op haar eerste perconferentie als CEO. Daar is ze grotendeels in geslaagd, onder meer door een versterking van het aanbod en een geslaagde strategie inzake de concurrentiestrijd met Telenet. "Ze heeft echt haar best gedaan om het aanbod over de brede lijn uit te breiden", weet Fockedey. De kanttekening daarbij is dat die groei voor een deel het gevolg is van een prijsverhoging voor de telecomdiensten van Proximus.

Terwijl Didier Bellens de air had van een soort onaantastbare keizer te zijn, maakte Leroy er een punt van om met iedereen binnen het bedrijf een praatje te slaan

Stijn Fockedey, Trends

Wrevel en frustratie

Door die goede cijfers kon Leroy op heel wat vertrouwen van de federale regering rekenen, nog altijd hoofdaandeelhouder van Proximus. Het leverde haar in 2016 ook de titel van Franstalige manager van het jaar op. Toch waren er de voorbije jaren ook wel wat wrijvingen tussen Leroy en de regering. "Onder de vorige regering was er al bijzonder veel wrevel over de manier waarop Telenet en Proximus bijna synchroon hun prijzen opsloegen. In plaats van elkaar te beconcurreren, volgden ze elkaar", legt Fockedey uit. De regering nam daarom een aantal maatregelen, die Leroy niet echt kon smaken. Ook de druk vanuit de regering op netwerkneutraliteit leidde tot wrevel bij Leroy.

Leroys werk bij Proximus was "een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening", benadrukt Fockedey. "Ze moest ten opzichte van de regering zorgen dat het dividend en dus de winstgevendheid op peil bleef, tegelijk meer investeren, voor lagere prijzen zorgen en dan ook nog eens zorgen dat er geen zwaar jobverlies was, want Proximus is nog altijd een van de grootste werkgevers van België."

Dominique Leroy (r) met toenmalig minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (l) en Stefaan De Clerck (m), voorzitter van de raad van bestuur van Proximus.

Steun brokkelde af

Ondanks het bijna vlekkeloze parcours van Leroy kwam haar vertrek toch "als een donderslag bij heldere hemel, zowel voor de raad van bestuur als het personeel en wellicht ook voor de regering", vertelde VRT NWS-journalist Michael Van Droogenbroeck begin september in "Het Journaal", vlak na de bekendmaking van haar overstap naar KPN. Haar vertrek kwam ook op een slecht moment voor Proximus. Begin dit jaar legde Leroy nog een herstructureringsplan op tafel. Die onderhandelingen zijn nog niet afgerond.

Leroy had om "persoonlijke en familiale redenen" altijd voor een carrière in België gekozen, maar nu haar kinderen volwassen zijn, achtte ze de tijd rijp voor een internationale carrière. "Ik wist dat een internationale ervaring ooit mijn pad zou kruisen", vertelde ze zelf bij haar overstap naar KPN. Leroy zou bij KPN een basissalaris van 935.000 euro krijgen, aangevuld met bonussen. Heel wat meer dan de 523.000 euro die ze vorig jaar bij Proximus als basisloon kreeg.

Leroy heeft een inschattingsfout gemaakt die ze nu verschrikkelijk duur moet betalen

Stijn Fockedey, Trends

De beslissing van KPN om haar aanstelling opnieuw in te trekken, komt dan ook als een zware klap, maar misschien niet echt als een grote verrassing. "Je zag de steun echt afbrokkelen", zegt Fockedey, verwijzend naar onder meer de Nederlandse beleggingsvereniging VEB die al heel snel een probleem zag in het onderzoek naar Leroy.

"De voorzitter van de raad van bestuur (Duco Sickinghe, tevens ex-CEO van Telenet) zal de voorbije weken ongetwijfeld intensieve contacten hebben gehad met invloedrijke beleggers en hij zal wellicht gemerkt hebben dat er zeer weinig animo was om met Leroy voort te gaan. Dat hebben we trouwens ook bij Proximus gezien, toen ineens iedereen Leroy sneller weg wilde. Leroy heeft een inschattingsfout gemaakt die ze nu verschrikkelijk duur moet betalen."

En nu?

Hoe het nu verder moet met haar (internationale) carrière is een heel groot vraagteken. "Alles hangt ervan af hoe die twee onderzoeken tegen haar gaan aflopen", zegt Fockedey. "Als ze schuldig wordt bevonden, dan raak je daar bijna niet van af. Dat is echt een zwarte vlek als CEO. Op korte termijn is haar carrière dan wellicht voorbij. Ook als ze wordt vrijgesproken, zal het etiket er altijd wat op blijven kleven. Maar dan zal het misschien minder erg zijn."

Hoe dan ook zal het moeilijk zijn voor Leroy om weer naar de top te klimmen, al moeten we haar nu ook niet afschrijven, benadrukt Fockedey. "Haar grote voordeel is dat ze tot voor die inschattingsfout om die aandelen te verkopen, wel een zeer goed parcours heeft gereden. Niemand zal twijfelen aan haar vaardigheden. Ze heeft bewezen dat ze een eigen team kan motiveren en erin slaagt om een organisatie te veranderen."

Ik denk dat Leroy nu vooral bezig is met alles eerst even te laten rusten

Stijn Fockedey, Trends

Een terugkeer naar Proximus is in elk geval nu niet aan de orde, zo liet Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, heel snel na de beslissing van KPN verstaan. "Leroy zou sowieso ook gehavend zijn", zegt Fockedey. "De onderhandelingen met de vakbonden alleen al gaan zeer lastig worden."

Of Leroy in de nabije toekomst nog aan de top van een Belgisch bedrijf zal staan of na de mislukte aanstelling bij het Nederlandse KPN voor een nieuw internationaal avontuur kiest, zal dus in de eerste plaats afhangen van de afloop van het onderzoek. Maar dat is toekomstmuziek. "Ik denk dat ze nu vooral bezig is met alles eerst even te laten rusten."

Bekijk hier de toelichting van onze financiële expert Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen