Oppositie: "Deze regering kiest voor een kil en hardvochtig Vlaanderen"

Het regeerakkoord voor de nieuwe Vlaamse regering dat Jan Jambon heeft voorgesteld, wordt negatief onthaald door de oppositie. Groen heeft het over een kil en hardvochtig Vlaanderen. Vlaams Belang vindt dan weer dat de startnota van Bart De Wever te veel verwaterd is. 

Groen verwacht vijf kille en hardvochtige jaren in Vlaanderen. De nieuwe Vlaamse regering heeft een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie, zegt voorzitster Meyrem Almaci in een eerste reactie op het regeerakkoord. "Dat het woord armoede niet is gevallen, zegt veel over de plannen van Jambon I", vindt Almaci. "Deze regering kiest niet voor een warm Vlaanderen, maar voor een kil en hardvochtig Vlaanderen."

Inzake klimaat is de nieuwe regering al gebuisd, zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. "Sterke Jan wordt Jan Zonder Klimaatplan", klinkt het. "Dit akkoord lijkt zelfs onder de afgesproken Europese lat te zakken. Dat is veel minder dan de Scandinavische en Nederlandse ambities waarnaar verwezen wordt."

 Federaal fractieleider Kristof Calvo stoort zich vooral aan het hoofdstuk samenleven. Daar zat duidelijk een vierde partij mee aan tafel, en het was niet Groen, zegt hij op Twitter. "Meer drempels en minder kansen, het zit na de startnota ook in het regeerakkoord."

PVDA: "Geen woord over kinderarmoede"

De PVDA vindt het schrijnend dat CD&V en Open VLD zaken uit het 70-puntenplan van wijlen het Vlaams Blok mee uitvoeren. Vlaams fractieleider Jos D'Haese verwijst onder meer naar het feit dat de Vlaamse regering de samenwerking met interfederaal gelijkekansencentrum Unia stop wil zetten. 

Ook de sociale maatregelen schieten schromelijk tekort. "Er is geen woord gezegd over kinderarmoede, terwijl die de laatste tien jaar is verdubbeld. Ook wat welzijn betreft: een extra budget van 600 miljoen (een bedrag dat CD&V-voorzitter Beke zich tijdens de persconferentie liet ontvallen, red.) is veel te laag", aldus D'Haese.

De linkse oppositiepartij stoort zich ook aan de taal die Jambon en de drie partijvoorzitters maandagmiddag hanteerden. "Het ligt blijkbaar aan werklozen zelf dat ze geen job hebben, die moeten geactiveerd worden en werkethos kweken. Terwijl er gewoon een tekort is aan stabiele jobs waarmee mensen uit de armoede kunnen geraken." Dat langdurig werklozen gemeenschapsdienst opgelegd zouden krijgen, zal volgens D'Haese alleen maar de reguliere jobs verdringen. 

SP.A: "Een averechtse regering"

"We wisten dat we een rechtse regering zouden krijgen, maar we hebben nu een averechtse", zegt Vlaams fractieleider Conner Rousseau van de SP.A. "In het akkoord staan zaken die contraproductief werken, zoals de gemeenschapsdienst."

"We hebben akkoord dat zich focust op symbolen zoals de sjerpen, zoals de canon. Dan vraag ik mij af wie daar beter van wordt. Het akkoord is vaag en niet ambitieus genoeg, bijvoorbeeld op het vlak van klimaat", zegt Rousseau. "Het uitdoven van de woonbonus wordt nauwelijks gecompenseerd door lagere registratierechten."

Vlaams Belang: "Verandering kan enkel met Vlaams Belang in de regering"

Ook het Vlaams Belang geeft de nieuwe regering een onvoldoende. "Uit dit regeerakkoord blijkt andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden met het Vlaams Belang in de regering", zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens.

"De startnota van Bart De Wever die tot stand kwam na de onderhandelingen met het Vlaams Belang was voor onze partij een ondergrens", zegt Janssens. "Voor CD&V en Open VLD bleek dit echter een bovengrens te zijn. Er werd dan ook veel, te veel, geschrapt."

"De maatregelen inzake inburgering ogen fors, maar het zijn uiteindelijk eerder symboolmaatregelen", vindt Janssens. "De extra bijdrage die zou worden gevraagd voor inburgering, staat geenszins in verhouding tot de werkelijke kostprijs van een inburgeringstraject, en er komt geen getrapte toegang tot of wachttijd van zes maanden voor de kinderbijslag voor nieuwkomers."

Meest gelezen