Soldaten op missie of op straat krijgen compensatie en kunnen vroeger met pensioen

Soldaten die niet thuis kunnen slapen doordat ze op missie zijn of in eigen land op straat patrouilleren, krijgen binnenkort per dag een extra compensatie. Dat schrijft Het Nieuwsblad en meldt ook legervakbond ACMP. De legerbonden hebben daarover een akkoord bereikt met de legertop. "Ze kunnen zo na lange afwezigheid wat tijd inhalen met hun gezin."

Het is al langer een vraag van de soldaten op het terrein om beter gecompenseerd te worden als ze niet thuis kunnen slapen. Het gaat over soldaten die op buitenlandse missie zijn, maar ook over de soldaten die in eigen land op straat patrouilleren als gevolg van de terreurdreiging. Die soldaten bivakkeren ook enkele weken in een kazerne.

Concreet krijgen die soldaten twee uur compensatie per dag dat ze niet thuis kunnen slapen. Ze kunnen die uren laten uitbetalen, gebruiken om langer thuis te blijven na een missie of opsparen om vroeger met pensioen te gaan. Een militair die al die uren opspaart, zou zo een jaar vroeger op pensioen kunnen gaan. Momenteel is 56 de leeftijd waarop militairen op pensioen kunnen, al wordt dat de komende jaren opgetrokken.

Dit is een stap in de goede richting

Yves Huwart, legervakbond ACMP

De regeling moet het beroep van militair aantrekkelijker maken en de uitstroom verminderen. "Zowel bij de vorming als later in de loopbaan zijn er heel wat mensen die Defensie verlaten. Er is dus een nood om het beroep aantrekkelijker te maken", zegt Yves Huwart van legervakbond ACMP aan VRT NWS. "Dit is een stap in de goede richting. Mensen kunnen na een lange afwezigheid zo toch wat tijd inhalen met familie en kinderen."

Het akkoord moet nog ondertekend worden door de minister van Defensie, maar zou normaal gesproken nog dit jaar van kracht worden. Voor alle duidelijkheid: soldaten die in het buitenland op missie zijn, krijgen al langer een bijkomende vergoeding. "Als we dat zouden omrekenen naar een uurvergoeding, stellen we vast dat dit onderbetaald is", zegt Huwart. "Die compensatie van twee uur die nu voorzien is, verzacht de pijn."

Meest gelezen