Belga

Ook de nacht bracht geen Vlaamse regering, maar de laatste rechte lijn is nu ingezet

De onderhandelaars voor een Vlaamse regering zitten al ruim 20 uur samen aan tafel om een akkoord te bereiken. Ze hebben de nacht doorgedaan. "De puur inhoudelijke knelpunten zijn weggewerkt, we praten enkel nog over de begroting." Dat was omstreeks middernacht te horen bij een van de onderhandelingsteams op het Martelaarsplein. Bedoeling is deze ochtend een finaal akkoord te kunnen voorleggen. 

De N-VA, CD&V en Open VLD zitten sinds gisterenochtend 10 uur bij elkaar om te proberen een nieuwe Vlaamse regering op de been te brengen. De puur inhoudelijke punten zouden volledig zijn doorgepraat, zodat de drie partijen zich enkel nog over de begrotingstabel moeten buigen.

In de entourage van formateur Jan Jambon wordt dat genuanceerd, omdat er als gevolg van de begrotingsgesprekken toch nog aanpassingen aan de inhoud kunnen gebeuren.

VRT-journalist Leen De Witte bracht de nacht door aan het Martelaarsplein en wijst in "De ochtend" (Radio 1) op een complexe puzzel. "Het heeft ook te maken met de manier waarop formateur Jan Jambon (N-VA) te werk gaat: eerst de inhoud, dan het budgettaire plaatje erbij nemen. Een proces dat heel traag gaat. De discussies zijn zéér gedetailleerd. Het is net de bedoeling om achteraf geen discussies meer te hebben eens het akkoord is gesloten. "Je weet waar je gaat landen", zei een van de onderhandelaars. "Maar je moet er de weg naartoe afleggen.""

De Witte benadrukt dat er zeker geen ruzie is of dat er een crisissfeer heerst. "Ik heb niet de indruk dat de regering-Jambon I een moeilijke start heeft."

Bart De Wever (N-VA) kwam vannacht even vanachter de gordijnen gluren.

Namen op ministers plakken?

Na de begroting moeten de bevoegdheden nog verdeeld worden. "Een systeem dat bepaald wordt door de grootte van de partijen. Jambon van de N-VA is minister-president, dan mag CD&V kiezen, dan de N-VA en vervolgens Open VLD, en zo gaat dat verder tot nummer 10, tot de parlementsvoorzitter voor CD&V", legt De Witte uit.

Uiteraard horen er namen bij die ministerposten. Maar dat is niet voor meteen. "De leden van de partijen moeten eerst het regeerakkoord goedkeuren op congressen. Die kunnen morgenavond plaatsvinden en dan hebben we woensdag de eedaflegging van minister-president Jambon.

Journalisten deden ook de nacht door en kregen een kopje koffie aangeboden.

Meest gelezen