Videospeler inladen...

We roken en drinken steeds minder, maar helft van de Belgen is te dik

De Belg rookt minder en drinkt minder alcohol, maar beweegt nog steeds te weinig en eet te ongezond. Opvallend: bijna de helft van de Belgen kampt intussen met overgewicht en 16 procent is obees. Dat blijkt uit de resultaten van de zesde Gezondheidsenquête die Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, vorig jaar afnam bij meer dan 10.000 Belgen. 

Laat ons beginnen met het goede nieuws: het percentage rokers in ons land daalt al sinds 2001. Vandaag rookt ongeveer 1 op de 5 Belgen (19,4 procent). In 2001 was dat nog 28 procent. Bij de jongeren tussen 15 en 24 jaar is het aantal rokers zelfs gehalveerd: van 31 procent in 2001 tot 15 procent vandaag.

Ook steeds minder mensen drinken alcohol, al blijven de cijfers hoog. 76,6 procent van de bevolking vanaf 15 jaar drinkt alcohol. Zes jaar geleden was dat nog 82 procent. 1 op de 10 Belgen drinkt wel nog altijd dagelijks alcohol, terwijl wordt aanbevolen om minstens twee alcoholvrije dagen per week in te lassen. Ook doet 20 procent van de jongeren minstens één keer per maand aan bingedrinken (het drinken van minstens 4 glazen alcohol bij vrouwen of 6 glazen bij mannen in minder dan 2 uur).

"Het is duidelijk dat mensen zich bewust worden van de gevaren van alcohol en tabak en dat overheidsmaatregelen werken, zoals de hogere prijs voor sigaretten en gezondheidscampagnes", zegt onderzoekster Sabine Drieskens van Sciensano. "Toch kunnen roken en drinken zelfs in kleine hoeveelheden negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is al beter dan vroeger, maar het kan nog veel beter. De vele initiatieven van de overheden mogen dus zeker niet stoppen."

Belg zit 6 uur per dag neer en is te dik

Tot zover het goede nieuws. Met het gewicht van de Belg gaat het minder goed. De afgelopen 20 jaar is de gemiddelde Belg alleen maar dikker geworden. Bijna de helft, 49,3 procent, van de Belgen heeft overgewicht (een BMI van 25 en meer) en 15,9 procent is obees (BMI van 30 en meer). Bij de eerste Gezondheidsenquête in 1997 had 41,3 procent overgewicht en was 10,8 procent obees. De gemiddelde Belg heeft intussen een BMI van 25,5.

"Dat zijn zorgwekkende cijfers", zegt Drieskens. "Het is belangrijk dat mensen beseffen dat overgewicht ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dat zou de drijfveer moeten zijn om gezonder te gaan leven, door bijvoorbeeld meer te bewegen en het voedingspatroon aan te passen."

Want net daar knelt het schoentje. Slechts één op de 3 Belgen vanaf 6 jaar eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 2 stukken fruit per dag, 38 procent eet dagelijks voldoende groenten. Eén op de 5 Belgen drinkt elke dag gesuikerde frisdranken en 38 procent eet dagelijks zoete of zoute snacks.

We bewegen ook veel te weinig. Uit de Gezondheidsenquête blijkt dat de Belg gemiddeld 6 uur per dag neerzit. Slechts 30 procent haalt de richtlijnen qua beweging en doet minstens 150 minuten per week een sportieve inspanning van matige intensiteit, zoals zwemmen of fietsen.

"Veel mensen hebben een zittend beroep, dus zij zouden wat vaker de trap kunnen nemen of een actievere pauze inlassen", zegt Drieskens. "We willen ook de schuld niet volledig bij het individu zelf leggen. Als er bijvoorbeeld betere en veilige fietspaden worden aangelegd, zullen mensen misschien sneller de fiets nemen. Ook een hogere prijs voor ongezonde voeding kan mensen in de goede richting sturen."

De Gezondheidsenquête wordt sinds 1997 om de 4 à 5 jaar afgenomen bij meer dan 10.000 Belgen. Met de resultaten wil de overheid zicht krijgen op de gezondheid van de totale bevolking om daar het gezondheidsbeleid op af te stemmen. Het volledige rapport kunt u hier raadplegen.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen