Inwoners van de Azoren gaan winkelen, achter een beschermende muur van containers.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De Azoren zetten zich schrap voor orkaan Lorenzo

De inwoners van de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die tot Portugal behoort, bereiden zich voor op orkaan Lorenzo. Die zal morgenochtend boven de eilanden aankomen.

Inwoners van de Azoren hebben vandaag alles wat loshangt en mogelijk kan wegwaaien zoveel mogelijk vastgemaakt en ook maatregelen getroffen tegen overstromingen. De reden? Morgenochtend zal orkaan Lorenzo hun eilandengroep bereiken.

Enkele dagen geleden groeide die orkaan nog uit tot categorie 5 (de zwaarste categorie). Intussen is hij afgezwakt, maar hij kan nog steeds schade veroorzaken. Volgens het National Hurricane Center (NHC) in Miami in de VS zal Lorenzo vooral boven de eilanden Flores, Corvo, Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa en Terceira woeden.

De lokale autoriteiten hebben aangekondigd dat scholen en publieke diensten morgen gesloten blijven. Verschillende havens gaan eveneens dicht. Ze sturen ook extra dokters naar de eilanden die mogelijk het ergste zullen worden getroffen.

De luchtvaartmaatschappij SATA die dagelijks tussen Lissabon en de Azoren vliegt, waarschuwt dat bijna 1.000 passagiers kunnen worden getroffen door geannuleerde vluchten morgen.

Meest gelezen