De finalistes voor de 100 meter bij de vrouwen zetten zich klaar in de startblokken. Vooraan zie je de twee ingebouwde miniatuurcamera's.
2019 Getty Images

Beelden van atleten op WK Atletiek in Doha net iets te "close-up"

Camera's in de startblokken op de looppistes van het WK Atletiek in Doha, het moest de technologische innovatie worden waarmee supporters "een vernieuwende inkijk in de wedstrijd" kregen. Maar het gebruik van de camera's wordt beperkt na klachten van twee Duitse atletes. De sprintsters vonden dat de camera's in de startblokken hun onderlichaam net iets te intiem in beeld brachten.

Op het WK Atletiek in Doha, dat vorige vrijdag begon, werden voor het eerst block cams gebruikt, miniatuurcamera's ingebouwd in de startblokken op de looppistes. In elke startblok zitten er twee, eentje die rechtdoor filmt en eentje die naar boven filmt. Volgens de internationale atletiekfederatie IAAF beloofden de camera's een "vernieuwende, innovatieve inkijk op de wedstrijd"."Atletiekfans zullen dichter bij de actie zitten dan ooit tevoren", luidde het.

Maar vrouwelijke atletes waren niet zo blij: ze vonden dat de camera's veel te veel lieten zien van hun onderlichaam. Met andere woorden, de beelden waren net iets te intiem. "Je in de startblokken zetten, met die camera's, dat is allesbehalve comfortabel", liet Gina Lückenkemper weten. De Duitse atlete trad afgelopen weekend aan in de 100 meter voor vrouwen en raakte tot in de halve finale. Net als haar Duitse collega Tatjana Pinto, die ook haar beklag deed over de camera's.

Enkele weken geleden kondigde de IAAF met veel trots nog het gebruik van de nieuwe block cams aan:

"Echt belachelijk"

Atleten, zowel mannelijke als vrouwelijke, dragen heel weinig en heel strakke kledij tijdens hun wedstrijden. "Ik vind het niet fijn om in die korte loopbroek over die camera's heen te stappen om in de startblokken te gaan zitten. Ik als vrouw vind dat echt belachelijk", zei Lückenkemper in een verklaring via haar woordvoerder. "Ik betwijfel dat een vrouw deel uitmaakte van het team dat de camera's bedacht en ontwikkelde."

Ik betwijfel dat een vrouw deel uitmaakte van het team dat de camera's bedacht en ontwikkelde.

Gina Lückenberger

Lückenkemper en Pinto zeggen dat ze niet vooraf geconsulteerd zijn over de camera's. De Duitse atletiekfederatie DLV nam contact op met de IAAF. En de klachten leveren ook iets op: de internationale atletiekfederatie zal het gebruik van die camerabeelden uit de startblokken beperken.

Voortaan zullen op groot scherm alleen close-ups van de atleten getoond worden als ze al helemaal gehurkt zitten in de startblokken, wachtend op het startschot. Op die manier zie je enkel hun gezicht. De beelden van de block cams zullen ook elke dag gewist worden.

Het WK Atletiek in Doha kampt met nog wel meer tegenslagen. Het Khalifa International Stadium heeft een capaciteit van 40.000 plaatsen, maar die raken nauwelijks gevuld. De 100 meter bij de vrouwen werd uiteindelijk gewonnen door de Jamaicaanse atlete Shelley-Ann Fraser-Pryce, in een zo goed als leeg stadion.

Meest gelezen