Videospeler inladen...

Een gezond gewicht of niet? Bereken hier uw BMI-score

Volgens een grote gezondheidsenquête van Sciensano gaat het de slechte kant uit met het gewicht van de Belgen. Maar liefst 49,3 procent van de Belgen heeft overgewicht, als we de methode van de Body Mass Index hanteren. Heeft u een gezond gewicht? U kan het hieronder berekenen. En hoe zit dat precies met die BMI, en is dit de enige referentie? "Dit cijfer is maar één parameter in een groter verhaal." Er is niet noodzakelijk reden tot paniek als u net iets minder scoort, maar het geeft wél een indicatie. 

In principe zit je goed met een BMI tussen 18,5 en 25, maar wie boven de 25 uitkomt, valt volgens die BMI-score in de categorie met overgewicht (bereken dit zelf met de tool hieronder). 

Bereken je BMI

Lengte (cm)
Gewicht (kg)

Heel wat Belgen zitten in de categorie tussen 25 en 30. In theorie zijn ze te zwaar, maar moeten zij zich echt zorgen maken? "Zij hoeven zich niet meteen grote zorgen te maken, maar zij wegen wel iets te veel. Zij kunnen daar iets aan doen door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen, een halfuurtje per dag. Je zou pakweg 's morgens en 's avonds 15 minuutjes kunnen fietsen. Maar ik zou hen nog geen verplicht dieet aanraden," duidt Greet Cardon, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan UGent. 

Gewoon evenwichtig en gezond eten blijft heel belangrijk, en is in dit geval vaak voldoende in combinatie met meer lichaamsbeweging. Maar hoe dichter tegen de 30, hoe drastischer de keuzes die zich opdringen, zeker als u ook op de andere factoren slecht zou scoren (beweging, voeding en buikomtrek, zie onder). Iemand die boven de 30 uitkomt, is obees. Het zou gaan om 15,9 procent van de Belgen, een cijfer dat stijgt. Zij gaan sowieso best in overleg met een specialist.  

Wie een score tussen 25 en 30 heeft, hoeft zich nog geen grote zorgen te maken, maar moet wel meer gaan bewegen en/of gezonder gaan eten

BMI alleen is een indicatie, maar kan een vertekend beeld geven

En het draait natuurlijk niet enkel om het BMI-cijfer zelf. "Dat BMI-cijfer is een indicator, die bijvoorbeeld geen rekening houdt met de spiermassa van iemand. Vooral bij mannen kan dit een vertekend beeld geven." 

Want ook andere componenten spelen een belangrijke rol, zoals onze algemene fitheid en hoeveel we bewegen. De fitheid is voor een deel genetisch bepaald, maar we kunnen daar ook aan werken door te bewegen. "Die fitheid speelt ook een grote rol. Iemand die fit is maar een iets te hoge BMI-score heeft, kan beter af zijn dan iemand zonder overgewicht die slecht scoort op fitheid." 

De BMI-score is maar één van de componenten in de weegschaal: je moet ook naar andere dingen kijken

Samengevat: we moeten ook onze lichaamssamenstelling in rekening brengen, onze fitheid en hoeveel we bewegen, en ons eetpatroon. Al die dingen samen zijn belangrijker dan dat enkele BMI-cijfer, dat natuurlijk wel een indicatie geeft. 

Tot slot: niet enkel BMI geeft een indicatie. Er is ook de buikomtrek om te bepalen of je al dan niet overgewicht hebt. "Zeker bij iets oudere mannen is dat een goede voorspeller voor de kans op chronische aandoeningen, mogelijk zelfs een betere dan de BMI." 

België iets beter dan Europees gemiddelde

België scoort toch gemiddeld goed tegenover het Europese gemiddelde. Eurostat, het Europees bureau voor statistieken, verzamelde in 2014 het BMI in alle lidstaten. Het Europees gemiddelde van mensen met overgewicht was toen 50,2% . België haalde hier toen slechts 47,9% . Op vlak van zwaarlijvigheid (BMI > 30) haalde ons land destijds 13,7% . Dit ligt opnieuw iets lager dan het toenmalige gemiddelde (15,4%). De echte uitschieters in deze dataset zijn Malta en Kroatië, respectievelijk 59,6 en 55,8  procent van hun bevolking lijdt aan overgewicht. Het land met het kleinste aantal mensen met overgewicht zijn dan weer Italië (43,8%) en Frankrijk (45,5%).

Deze onderstaande grafiek geeft deze cijfers, voor mensen met overgewicht (BMI > 25) en obesitas (BMI > 30) uit 2014 per lidstaat weer:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen