Videospeler inladen...

Nederlands boerenprotest tegen "onterecht negatief imago" veroorzaakte drukste ochtendspits ooit: 1.100 km file

In de Nederlandse stad Den Haag zijn honderden boeren op straat gekomen om te protesteren. Ze vinden dat de politiek en de media een negatief beeld over hen verspreiden en eisen ook een duidelijker landbouwbeleid. Doordat veel boeren met hun tractor naar Den Haag trokken, ontstonden er overal in het land lange files. Samen met het regenweer en een aantal ongevallen leidde dat tot de drukste ochtendspits ooit bij onze noorderburen.

Honderden Nederlandse boeren reden vanochtend vroeg met hun tractor naar Den Haag, in het westen van Nederland. De politie begeleidde de tractoren over de snelwegen, maar aangezien de tractoren niet sneller dan 40 kilometer per uur reden, bracht de actie heel wat verkeershinder met zich mee.

Met meer dan 1.000 kilometer file werd het volgens de Nederlandse mobiliteitsorganisatie ANWB de drukste ochtendspits ooit in Nederland. Op het hoogtepunt van de files, om 8.30 uur, stond de teller op 1.136 kilometer, zowat 650 kilometer meer dan gewoonlijk. Naast het vertraagde verkeer door de tractoren speelde ook het regenweer een rol. Bovendien waren er ook enkele ongevallen op de weg.

Eén boer werd vanochtend opgepakt omdat hij tegen de richting in over de middenberm reed. Ook enkele andere boeren zijn opgepakt omdat ze de bevelen van de politie negeerden.

In de loop van de ochtend kwamen de boeren bijeen op het Malieveld, een groot plein in het centrum van Den Haag. De organisatoren verwachtten 10.000 boeren, van wie er ruim 2.000 met hun tractor zouden komen. Achteraf zijn echter geen opkomstcijfers bekendgemaakt, noch door de organisatoren, noch door de politie.

De gemeente Den Haag liet 75 tractoren onder voorwaarden toe tot het Malieveld. Andere boeren moesten hun landbouwvoertuig parkeren bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen.

In de namiddag liep de demonstratie af. Ook de terugtocht van de boeren uit Den Haag naar verschillende delen van het land, veroorzaakte weer files. Iets voor 17 uur stond de teller op 550 kilometer.

"Geen milieuvervuilers en dierenmishandelaars"

De boeren demonstreerden omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. "De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben een hart voor ons bedrijf", stellen ze.

Sinds de opkomst van de Partij voor de Dieren, zo'n dertien jaar geleden, hebben de Nederlandse boeren het gevoel dat ze in de hoek geduwd worden, schrijft de Nederlandse krant NRC. Ze ervaren steeds meer weerstand tegen het houden van dieren en hebben het gevoel dat ze daar onvoldoende tegen beschermd worden. Ze vrezen ook dat strengere eisen op het vlak van milieu en dierenwelzijn als het ware gebruikt worden om hen weg te pesten.

Politici, media en activisten hebben een negatief beeld over boeren geschetst

Verder werd betoogd tegen onder meer de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor een duidelijker landbouwbeleid op de lange termijn. Een uitspraak van een politicus dat de Nederlandse veestapel gehalveerd zou moeten worden, lokte begin vorige maand heel wat protest uit onder de boeren. "Als een politicus zou voorstellen de kunstsector te halveren, zouden de talkshows het een week lang over niets anders hebben", was hun reactie.

 De Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten woonde de demonstratie op het Malieveld bij en verklaarde in gesprek te willen gaan met de boeren.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van Stijn Vercruysse vanuit Den Haag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen