Videospeler inladen...

Harry en Meghan slepen krant voor de rechter na publicatie privébrief: "Diepste angst is dat geschiedenis zich herhaalt"

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan spannen een rechtszaak aan tegen Mail on Sunday omdat de krant een persoonlijke brief van de hertogin van Sussex aan haar vader heeft gepubliceerd. "Mijn diepste angst is dat de geschiedenis zich zal herhalen."

"Statement by His Royal Highness Prince Harry, Duke of Sussex" ("Mededeling van zijne koninklijke hoogheid prins Harry, hertog van Sussex"). Onder die noemer heeft de Britse prins Harry vanavond een openhartige brief op zijn website geplaatst waarin hij aankondigt dat hij en zijn echtgenote Meghan Associated Newspapers voor de rechter slepen, het bedrijf boven de krant Mail on Sunday.

De hertog en hertogin van Sussex doen dat omdat de krant een persoonlijke brief van Meghan aan haar vader heeft gepubliceerd. In een beweging stort Harry zijn hart uit over de vreselijke wijze waarop de (Britse) pers zijn echtgenote heeft behandeld bij hun huwelijk, haar zwangerschap en de geboorte van hun zoon Archie.

"Als een koppel geloven we in persvrijheid en objectieve, waarheidsgetrouwe verslaggeving", steekt Harry van wal. "We beschouwen dit als een hoeksteen van democratie en in de wereld waarin we leven, op elk vlak, hebben we verantwoordelijke media nooit méér nodig gehad."

"Helaas is mijn echtgenote een van de jongste slachtoffers van de Britse tabloids (populaire pers, red.) die campagne voeren tegen individuen zonder na te denken over de gevolgen, een roekeloze campagne die het voorbije jaar is geëscaleerd, tijdens haar zwangerschap en bij de opvoeding van onze pasgeboren zoon."

De krant van vandaag is niet langer het papier waarop mensen morgen hun aardappelen schillen.

"Deze eindeloze propaganda eist een menselijke tol, zeker wanneer die doelbewust vals en kwaadaardig is. Hoewel we ons altijd moedig hebben getoond, kan ik niet beginnen te beschrijven hoe pijnlijk dit is geweest. Want in het digitale tijdperk worden verzinsels van de pers wereldwijd als waarheid verkondigd. De krant van vandaag is niet langer het papier waarop mensen morgen hun aardappelen schillen."

"Tot op heden zijn we er niet in geslaagd om de voortdurende verkeerde voorstellingen te corrigeren - iets waarvan deze mediakanalen zich bewust zijn en dat ze daarom dagelijks en soms zelfs uur na uur uitbuiten."

"Om deze reden zetten we nu gerechtelijke stappen, een proces dat we al maanden aan het voorbereiden zijn. De positieve verslaggeving de voorbije weken van diezelfde mediakanalen legt de dubbele standaarden van deze persmeute bloot die haar (Meghan, red.) de voorbije 9 maanden bijna elke dag hebben zwartgemaakt. Ze hebben leugen na leugen gecreëerd ten koste van haar, simpelweg omdat ze zich niet liet zien tijdens haar zwangerschapsverlof. Ze is dezelfde vrouw die ze een jaar geleden op onze trouwdag was."

Ik ben te lang een stille getuige van haar stille verdriet geweest.

"Voor deze mediakanalen is dit een spel, een spel dat we van bij het begin hebben geweigerd te spelen. Ik ben te lang een stille getuige van haar stille verdriet geweest. Ons terugtrekken en niks doen zou ingaan tegen alles waarin we geloven."

"Deze specifieke gerechtelijke stap is gebaseerd op een incident in een lang en verontrustend gedragspatroon van de Britse tabloids. De inhoud van een persoonlijke brief is onrechtmatig gepubliceerd op een doelbewust vernietigende manier om jou, de lezer, te manipuleren en om de verdelende agenda van de betrokken mediagroep verder uit te dragen."

"Bovenop de onrechtmatige publicatie van dit persoonlijke document, hebben ze jou doelbewust misleid door bepaalde paragrafen, zinnen en zelfs woorden strategisch te schrappen om de leugens te maskeren die ze het afgelopen jaar voortdurend hebben herhaald."

We kunnen en willen niet geloven in een wereld waarin hiervoor geen verantwoording bestaat.

"Er komt een moment waarop ons verweren tegen dit gedrag het enige is dat we kunnen doen, omdat het mensen en levens verwoest. Dit is pestgedrag dat mensen angst aanjaagt en doet zwijgen. We weten allemaal dat dit niet aanvaardbaar is, op geen enkel niveau. We kunnen en willen niet geloven in een wereld waarin hiervoor geen verantwoording bestaat."

"Deze stap is mogelijk niet de veiligste, maar het is de juiste. Mijn diepste angst is dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb gezien wat er gebeurt wanneer iemand van wie ik hou wordt gebruikt op een manier waarop ze niet langer als een echte mens worden behandeld", verwijst hij naar zijn moeder Diana. "Ik heb mijn moeder verloren en nu moet ik toekijken hoe mijn vrouw het slachtoffer wordt van dezelfde machtige krachten."

"We danken jullie, het publiek, voor jullie niet aflatende steun. We waarderen die heel erg. Hoewel het mogelijk niet zo lijkt, hebben we die heel erg nodig."

Videospeler inladen...

Meest gelezen