Videospeler inladen...

China viert 70e verjaardag Volksrepubliek met grootste militaire parade in zijn geschiedenis 

In China zijn de feestelijkheden begonnen naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek. Dat gaat gepaard met de grootste militaire parade in de geschiedenis van het land.

Vanmorgen vroeg klonken zeventig kanonschoten vanaf het Tiananmenplein, in hartje Peking. Daarna weerklonk het volkslied. Er is "geen enkele macht die het Chinese volk en de Chinese natie kan tegenhouden om vooruit te gaan", zei de Chinese president Xi Jinping in zijn toespraak, op dezelfde plek waar Mao zeventig jaar geleden de Volksrepubliek afkondigde.

Slagorde

Zo'n 15.000 soldaten stapten in slagorde over het plein, en het regime liet ook zijn allernieuwste wapens zien. Het wil bewijzen dat het grote militaire machten als Rusland, en vooral de Verenigde Staten, moeiteloos naar de kroon kan steken. 

Hongkong

De meeste ogen zijn gericht op Hongkong, waar al maandenlang protesten aan de gang zijn voor meer democratie. Daar zijn op dit moment betogingen aan de gang. Die verliepen aanvankelijk vrij rustig, maar later op de dag werd een betoger neergeschoten door de politie.

1949

In 1949 wonnen de communisten onder leiding van Mao Zedong de Chinese Burgeroorlog tegen de nationalisten, die zich terugtrokken naar Taiwan. Daarop riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit.

Bekijk hieronder het verslag in het VRT-Journaal:

Videospeler inladen...
Xinhua News Agency
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen