Christophe Licoppe

De Gelder niet naar behandelcentrum, wel naar een "inrichting tot bescherming van de maatschappij"

Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, wordt overgeplaatst naar een inrichting tot bescherming van de maatschappij (IBM), in Turnhout of Merksplas. Dat heeft de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) beslist. Kim De Gelder werd in 2013 tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee kinderen, een verzorgster en een vrouw uit Vrasene. 

Kim De Gelder zal na 10 jaar gevangenis naar een zogenoemde "inrichting tot bescherming van de maatschappij" (IBM) overgebracht worden. Dat heeft de Kamer voor Bescherming van de Maatschappij beslist. De beslissing komt er nadat diezelfde kamer eerder al besliste dat De Gelder op dit moment ontoerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen die hem maandenlang observeerden had De Gelder waangedachten en wisselende stemmingen. Ook de gevangenisdirectie klaagde over agressief en bedreigend gedrag.

Nu wordt De Gelder dus overgeplaatst naar een IBM, een psychiatrische afdeling bij een gevangenis. In de praktijk zal De Gelder naar Turnhout of Merksplas gaan. "Ik heb vernomen dat er daarover snel duidelijkheid komt", zegt persrechter Mieke Dossche. "Zodra de directeur in Gent verneemt waar er plaats is, wordt hij overgebracht. En dat zou binnen de week kunnen gebeuren." 

Hij is niet behandelingsvatbaar. Hij heeft daar geen zin in

Persrechter Mieke Dossche

Kim De Gelder zal dus niet terechtkomen in een van de moderne hoogbeveiligde forensisch psychiatrische centra, die ons land sinds enkele jaren heeft. "In zo'n centrum focust men vooral op behandeling", zegt Dossche. "En de rechtbank heeft beslist, na de adviezen van het openbaar ministerie en de directeur, dat hij momenteel niet behandelingsvatbaar is. Hij heeft daar geen zin in, hij heeft geen ziekte-inzicht. Hij kreeg inderdaad de diagnose van schizofrenie, maar hij wil zich niet laten behandelen."

De Gelder kreeg ook een verbod om de provincie Oost-Vlaanderen in te komen. En hij mag geen contact hebben met zijn slachtoffers.

Meest gelezen