Jonas Roosens

Open VLD stuurt Lydia Peeters en Bart Somers naar Vlaamse regering, Jambon I is compleet 

De namen van alle ministers van de nieuwe Vlaamse regering-Jambon zijn bekend, net als hun bevoegdheden. Open VLD maakte pas vanmorgen bekend dat Bart Somers en Lydia Peeters minister worden. Dat Peeters opnieuw minister wordt, is een verrassing, want lang werd gedacht dat voorzitster Gwendolyn Rutten zelf in de regering zou stappen. De N-VA levert naast minister-president Jan Jambon drie ministers en de voorzitter van het Vlaams Parlement. CD&V krijgt drie ministers. 

De nieuwe ploeg die Vlaanderen de komende vijf jaar moet leiden, is bekend. De Vlaamse regering telt 9 ministers, inclusief minister-president Jan Jambon van N-VA. 

Die partij krijgt vier ministers, en haalt de felbegeerde post Onderwijs binnen die eerder bij CD&V zat. Ben Weyts moet ervoor zorgen dat het Vlaamse onderwijs de komende jaren strenger, kwalitatiever en meer gericht is op resultaten. Daarnaast blijft hij minister van Dierenwelzijn en krijgt hij er Sport bij. Liesbeth Homans wordt Vlaams Parlementsvoorzitter, al zegt ze zelf dat ze “graag minister was gebleven”.

Weyts krijgt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele naast zich in de regering. Demir wordt minister van Omgeving, Toerisme, de nieuwe post Justitie, en krijgt daar verrassend ook Energie bij. Diependaele doet Financiën, Begroting,  Onroerend Erfgoed en Wonen. Hij moet dus de woonbonus schrappen. 

Ook Jambon zelf krijgt met Cultuur, Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking meer opdrachten dan de vroegere minister-president Geert Bourgeois.

CD&V behoudt drie ministerposten, maar voert wel een personeelswissel door die de partij helemaal doorheen zal schudden. Partijvoorzitter Wouter Beke krijgt de zware post Welzijn, met ook de taak om armoede te bestrijden. 

Hilde Crevits, eerder minister van onderwijs, blijft viceminister-president en wordt bevoegd voor Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie en Landbouw. Brusselaar Benjamin Dalle, hoofd van de studiedienst van CD&V, raakte niet verkozen bij de verkiezingen, maar wordt nu gelanceerd als minister van Brussel, Jeugd en Media. 

De strijd om het voorzitterschap bij CD&V kan daardoor losbarsten. Maar ook in de federale regering zorgt de keuze voor Beke voor een verschuiving, waar hij momenteel nog minister van Werk en Economie is. Het is nog onduidelijk wie Beke daar opvolgt, al zou dat wel een vrouw worden. Alvast Joke Schauvliege en Bianca Debaets bleven in de kou staan bij de benoemingen. 

Open VLD maakte als laatste pas vanmorgen bekend dat Lydia Peeters en Bart Somers minister worden. Peeters wordt minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Somers van Samenleven en Binnenlands Bestuur. 

Dat is een verrassing, want lang werd gedacht dat voorzitster Gwendolyn Rutten zelf in de regering zou stappen. Rutten lijkt dus eerder haar pijlen op het federale niveau te richten, waarover ze eerder al zei dat ze met "heel veel goesting" premier zou worden. 

Om 14 uur vanmiddag leggen de nieuwe ministers de eed af in het Vlaams Parlement. Nadien zal minister-president Jan Jambon een verklaring afleggen over de plannen van de regering voor de komende vijf jaar. 

Stoelendans in parlement, en in Mechelen

Verschillende parlementsleden worden minister, dus gaat hun zitje in Vlaams of federaal parlement naar iemand anders. Bij N-VA wordt Jan Jambon in de Kamer opgevolgd door Wim Van der Donckt. De opvolger van Zuhal Demir is Joy Donné, de voormalige kabinetschef van Jambon. In het Vlaams parlement wordt Weyts opgevolgd door Arnout Coel. En Joris Nachtergaele krijgt het zitje van Matthias Diependaele.

Bij CD&V krijgen Wouter Beke en Hilde Crevits een opvolger in respectievelijk de Kamer en het Vlaams parlement. Dat zouden Steven Matheï en Brecht Warnez worden.

Tom Ongena wordt de opvolger van Bart Somers in het Vlaams Parlement, Willem-Frederik Schiltz wordt fractieleider bij de Vlaamse liberalen. Lydia Peeters wordt als Vlaams Parlementslid vervangen door Steven Coenegrachts.

In Mechelen, waar Somers op dit moment burgemeester is, neemt Alexander Vandersmissen de fakkel over. Vandersmissen was tot nu schepen van Mobiliteit, Burgerzaken en dienstverlening, Juridische zaken, Senioren en Personen met een beperking in Mechelen. 

Alexander Vandersmissen

Meest gelezen