Videospeler inladen...

Dringende oproep naar bloeddonoren, AB- en O+ zelfs kritiek

Het Rode Kruis-Vlaanderen doet een dringende oproep naar bloeddonoren. De bloedvoorraad voor alle bloedgroepen is dan ook zeer laag, maar voor de negatieve bloedgroepen en O+ is de toestand kritiek.  

Het Rode Kruis heeft niet genoeg bloedvoorraad. Vooral AB- en O+ staan bijzonder laag. O+ is nochtans de meest voorkomende bloedgroep bij donoren. Bloedgroep AB- is een ander verhaal. “Slechts 0,75 procent van de Belgische bevolking is AB-. Deze donoren zijn dus zeldzamer en des te harder nodig. Ook de andere bloedgroepen zijn dringend nodig, want ook daar is de bloedvoorraad zeer laag", zegt Marjolein Van daele van het Rode Kruis-Vlaanderen. Momenteel wordt het bloed van donoren met bloedgroep O+ en AB- na het testen meteen uitgestuurd naar de ziekenhuizen. 

Aantal oorzaken

“Het is voor heel wat mensen een drukke periode geweest, met de start van het schooljaar en het hervatten van de routine na de grote vakantie. We stellen vast dat bloed geven er dan bij inschiet”, zegt Van daele. "Het is al langer bekend dat onder andere de opmars van de tijgermug in Italië en Frankrijk er ook voor zorgt dat donoren een tijdje moeten wachten voor ze opnieuw mogen doneren. Bovendien draaien de ziekenhuizen weer op volle toeren na de zomerperiode, wat zich ook laat voelen in de voorraad", besluit Van daele. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen