Videospeler inladen...

Thibauld verblijft in vluchthuis voor holebi's: "Ik mocht zelfs thuis niet meer douchen"

Exact één jaar geleden opende Brussel, als eerste stad in België, een vluchthuis voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Een plaats voor jonge mensen die thuis niet aanvaard of zelfs bedreigd worden door hun geaardheid en die tijdelijk een onderkomen nodig hebben. Radio 2 Vlaams-Brabant had een gesprek met Thibauld (21), een van de jongeren die er opgevangen worden.

Na een zoveelste ruzie vlucht Thibauld in oktober 2018 weg van zijn ouders. Zijn onthulling dat hij op mannen valt, leidt tot een hele reeks pesterijen. "Het werd alsmaar erger en erger", vertelt Thibauld. "Op een bepaald moment werd ik 's avonds opgesloten in mijn kamer. Ik kon niet meer naar het toilet, dus moest ik mijn behoefte doen in flessen. Ik mocht ook geen eten meer uit de koelkast nemen en douchen werd ook verboden." Thibauld vertrekt en hij komt terecht in het vluchthuis voor holebi's en transgenders. "Ik weet niet waar ik terecht zou zijn gekomen, mocht dit vluchthuis niet bestaan", zegt Thibauld. "Waarschijnlijk was ik op straat beland en zou mijn leven er nu heel anders hebben uitgezien."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

17 jongeren

In een jaar tijd heeft het vluchthuis al 17 jongeren tussen de 18 en 25 jaar opgevangen, onder hen enkele asielzoekers. "Heel wat mensen verlaten hun land wegens hun geaardheid", legt Dimitri Verdonck, de woordvoerder van het huis uit. "Maar in onze asielcentra komen zij ook vaak in conflictsituaties terecht. Want ook daar worden holebi's of transgenders niet altijd aanvaard."

Het vluchthuis helpt de jongeren een leven op te bouwen. "Het is niet gemakkelijk, we leven met angst", zegt Thibauld. "Hier zijn we op ons gemak. Met de steun van de andere jongeren en de vrijwilligers zoeken we onze weg." Na negen maanden is Thibauld klaar om het vluchthuis te verlaten. "Ik ga een job zoeken als hulpverlener en ik ben ook op zoek naar een appartement."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

50 aanvragen per jaar

Intussen zoekt ook het vluchthuis naar een nieuw onderkomen. "Wij krijgen per week minstens één aanvraag voor opvang", legt woordvoerder Verdonck uit. "Wij kunnen op dit moment slechts acht mensen herbergen, dus zijn we op zoek naar een groter gebouw." In Vlaanderen bestaat er op dit moment nog geen opvangcentrum. "Wij vangen hier ook jongeren op uit Vlaanderen", zegt Verdonck. "Voor hen zou het misschien interessant zijn om dichter bij huis een opvangplaats te hebben."

Aanvaarden

Thibauld hoopt nog altijd dat zijn ouders zijn geaardheid alsnog aanvaarden. "Dat hoopt iedereen hier, dat we vroeg of laat thuis aanvaard worden", zegt Thibauld. "Het doet pijn dat je niet wordt geaccepteerd door je eigen ouders, maar je hoopt nog altijd dat ze je in de armen sluiten."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen