Ghelamco trekt naar Raad van State voor geweigerde vergunning  van het Eurostadion

Bouwheer Ghelamco vecht de geweigerde vergunning voor het Eurostadion in Grimbergen opnieuw aan, nu bij de Raad van State. Dat schrijft nieuwswebsite BRUZZ. Ghelamco probeert al drie jaar om een vergunning te krijgen, maar die wordt telkens geweigerd. Het stadion is te groot volgens het ruimtelijk plan. De Raad van State is de laatste kans van Ghelamco om in beroep te gaan.  

Al sinds 2016 probeert Ghelamco een bouwvergunning te krijgen voor het Eurostadion. Dat zou op Parking C aan de Heizel moeten komen, eigendom van de stad Brussel, maar gelegen in Grimbergen, op Vlaams grondgebied. Het was de bedoeling dat Brussel op die manier gaststad kon zijn voor het Europees Kampioenschap Voetbal 2020, dat in 13 verschillende steden georganiseerd wordt. Bovendien konden de Rode Duivels dan terecht in een nieuw stadion en ook eersteklasser Anderlecht zou er gebruik van maken.

Maar een bouwvergunning is er nog altijd niet. Ghelamco ving bot bij de gemeente Grimbergen, de provincie Vlaams-Brabant, bij voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en onlangs nog bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Als bezwaar geldt telkens dat het Eurostadion te groot is voor wat het ruimtelijk plan voor Parking C is. In dat plan staat dat daar 50.000 m² recreatie mag komen. In het plan van Ghelamco was sprake van 100.000 m² recreatie. De redenering van Ghelamco dat kleedkamers en rondgangen niet meetellen als recreatieve activiteit, is door geen enkele instantie gevolgd.

Ghelamco stapt nu naar de Raad van State tegen het weigeren van de vergunning. Dat is de laatste beroepsmogelijkheid. Het gaat om cassatie, dat wil zeggen dat er niet geoordeeld wordt over de inhoud, maar wel of de procedures correct gevolgd zijn. Concreet moet onderzocht worden of de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen conform is met de regelgeving en de voorgeschreven procedures.

"Rechtszekerheid is essentieel inzake onze lopende erfpacht", zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt aan BRUZZ. "Vandaar dat we het voorleggen aan de Raad van State, als hoogste administratieve rechtbank." Hij verwijst naar de erfpacht die het voor 99 jaar van de Stad Brussel over parking C gekregen heeft, om daar het Eurostadion te bouwen. Omdat dat niet lukte, en het volgens de Stad nooit zal lukken, wil de Stad Brussel die parking terug. Ghelamco ziet dat anders, waardoor er nu een gerechtelijke procedure loopt.

Meest gelezen