Groen licht: Baby Pia is medisch geschikt voor levensreddende behandeling

Baby Pia, het kindje met een levensbedreigende spierziekte, komt wel degelijk in aanmerking voor de dure behandeling die ze nodig heeft. In haar bloed zijn geen antistoffen gevonden. Dat betekent dat de behandeling met het peperdure medicijn Zolgensma binnenkort kan doorgaan.

Baby Pia heeft een genetische aandoening waardoor ze nauwelijks haar spieren kan bewegen. Als er niets gebeurde, zouden haar spieren verder verzwakken, ook haar hartspier. En dat zou fatale gevolgen hebben.

Een behandeling met gentherapie vóór haar tweede verjaardag zou levensreddend kunnen zijn. Maar het bewuste medicijn Zolgensma is peperduur.

Op enkele dagen tijd brachten haar ouders via een sms-actie het astronomische bedrag van 1,9 miljoen euro bij elkaar. Daarmee kunnen ze de behandeling betalen die baby Pia mogelijk kan helpen.

Maar eerst moest nog nagegaan worden of het meisje medisch geschikt was en of de behandeling haar ziekte niet zou verergeren. Dat blijkt nu allemaal  in orde. De behandeling kan er nu snel komen, het wordt een kwestie van één of twee weken. En baby Pia zal niet naar de Verenigde Staten moeten, het wordt wellicht Antwerpen of Gent. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Meest gelezen