Videospeler inladen...

Hongkongers betogen ook op 70e verjaardag Chinese Volksrepubliek: betoger neergeschoten door politie

In Hongkong is een betoger in de borst geraakt door een kogel van de politie. Normaal wordt vooral in het weekend betoogd, maar ook vandaag liepen de straten vol met demonstranten, naar aanleiding van de 70e verjaardag van de Chinese Volksrepubliek. In totaal zouden vandaag zo'n 50 gewonden gevallen zijn.

Net zoals elk weekend de afgelopen vier maanden, betoogden ook vandaag weer tienduizenden Hongkongers tegen de volgens hen te grote invloed van China. Vandaag gebeurde dat op de dag dat in Peking de 70e verjaardag van de communistische Volksrepubliek gevierd werd, met de grootste militaire parade ooit in het land.

Het protest in Hongkong verliep vandaag aanvankelijk vrij vreedzaam, maar mondde uiteindelijk opnieuw vrij snel uit in een confrontatie tussen de betogers en de ordetroepen. Daarbij werd in de loop van de dag een 18-jarige betoger neergeschoten door de politie.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De jongeman werd geraakt in de borst en kreeg ter plekke de eerste zorg toegediend. Daarna werd hij zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een anonieme bron binnen de Hongkongse politie zou de agent geschoten hebben nadat hij door betogers was aangevallen. Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe een agent inderdaad met een pistool op betogers vlak bij hem schiet (zie onderstaande tweets).

Het is de eerste keer sinds het begin van het protest, vier maanden geleden, dat een betoger met scherp is neergeschoten. In totaal zouden vandaag 51 mensen gewond geraakt zijn, van wie 1 iemand (naast de neergeschoten jongeman) zwaargewond. Dat zeggen de plaatselijke ziekenhuisautoriteiten. Volgens de politie zijn vandaag ook verschillende agenten gewond geraakt.-

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Door het escalerende geweld in de loop van de namiddag werd de stad tot een heus slagveld herleid, met op verschillende plaatsen confrontaties tussen betogers en politie. In totaal zou er op een gegeven moment in negen districten in de stad gevochten zijn. De straten hingen op sommige plaatsen vol met traangas en rook afkomstig van vuren en brandbommen. Op verschillende plaatsen werd ook opnieuw geplunderd.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen