Videospeler inladen...

Hooverphonic gaat naar het Songfestival voor België: "Het nummer zal ons DNA hebben" 

Het was hen al drie keer gevraagd, maar nu doen ze het: Hooverphonic zal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, volgend jaar in Rotterdam. Er is al een lied, al moet dat nog afgewerkt worden. "Maar het zal typisch Hooverphonic zijn", verzekert frontman Alex Callier.

Hooverphonic maakte het nieuws van hun Songfestivaldeelname wereldkundig in "Vandaag" op Eén, maar de pers werd eerder vandaag al ingelicht tijdens een persconferentie in het Atomium, een plaats die ambitie uitstraalt. Het Songfestival is en blijft een zaak van nationaal belang, zoveel is duidelijk. Met Hooverphonic vaardigt Vlaanderen een grote naam af naar de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. 

De groep werd al drie keer gevraagd, maar hield steeds de boot af. "Nu hebben we het nummer en dat was voor ons echt belangrijk. We zijn misschien wel een groot kanon, maar zonder kogel ga je niet ver schieten. Het is een song-festival", aldus Alex Callier. "Op een bepaald moment is het gebeurd. Ik schreef een nummer en Raymond (de gitarist van Hooverphonic, red.) zei 'Dat is eigenlijk wel een goeie track'." "Laat ons efkes naar het Eurovisiesongfestival gaan", vult Raymond Geerts aan.

"Ik moest er niet lang over nadenken", aldus zangeres Luka. "Dit is zo'n grote kans. Ik was heel vereerd dat ze ons hadden gevraagd." Luka heeft trouwens een link met het Songfestival. Zes jaar geleden deed ze auditie voor Junior Eurosong, met een lied van Hooverphonic. 

Wij willen onszelf zijn

DNA van Hooverphonic

Het lied voor het Songfestival is er trouwens al, al kregen we dat vandaag nog niet te horen. "Het moet nog opgenomen, geproducet en gemixt worden. Ik ben een perfectionist", verduidelijkt Callier. Pas in februari volgend jaar zal de song losgelaten worden op het publiek. Maar we mogen alvast een typisch Hooverphonic-lied verwachten, klinkt het.

En dan denken we aan een grote orkestratie. "We vinden het dan ook spijtig dat er al jaren geen live orkest meer is op het Songfestival. Maar we gaan dat zeker proberen te benaderen; Hooverphonic-DNA, er moeten strijkers aan te pas komen."

Een geslaagd Songfestivalnummer moet daarnaast ook "universeel zijn, en het moet je instant pakken", stelt Callier. "Iedereen moet mee zijn, liefhebbers van commercieel en van alternatief. Dat is een opgave, moet ik zeggen. Maar wij hebben al bewezen dat we op alle radiozenders worden gedraaid."

Fans van het Songfestival

De leden van Hooverphonic uiten zich trouwens als echte Songfestivalfans. "Ik kijk al heel lang, van midden jaren 60. Het is mij altijd heel hard blijven boeien", klinkt het bij Raymond Geerts. "De avond van de finale vorig jaar had ik een verjaardagsfeest van een goeie vriendin", herinnert Alex Callier zich. "Ik had nog geopperd om met zijn allen naar het Songfestival te kijken, maar dat viel niet in goeie aarde. We zijn toen gaan eten op restaurant, maar ik ben toch af en toe naar het toilet gelopen om te gaan kijken. En in de auto terug naar huis heb ik de radio meteen opgezet om nog de slechte performance van Madonna te horen."

Het Eurovisiesongfestival kent de laatste jaren een evolutie, merkt Callier op. "Ik vind het de laatste jaren verbeterd. Salvador Sobral (de Portugese winnaar in 2017, red.) had echt een heel mooi liedje. En Duncan Laurence (de winnende Nederlandse inzending van dit jaar, red.) ook. Je merkt dat er plaats is voor iets anders. De bagger en het circus is er wel nog, maar af en toe zijn er ook parels. Dat heeft ons mee overhaald om mee te doen."

"Het enige waar ik niet naar uitkijk: dat zwaaien met die vlaggetjes. Dat doe ik echt niet graag", vertelt Alex Callier. "Dat zal ik wel doen",  springt zangeres Luka te hulp. Afspraak volgend jaar in Rotterdam, in de week van 12 tot 16 mei.

Bekijk het volledige interview met Hooverphonic:

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Hooverphonic in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen