Nicolas Maeterlinck

Politiek journalist Ivan De Vadder: "Het komt niet goed over dat er nog altijd geen tekst van het regeer­akkoord is"

Binnen de regeringspartijen weerklinkt gemor over het uitblijven van de integrale tekst van het regeerakkoord. Sommige leden willen zelfs tegenstemmen als ze voor de congressen van vanavond niet alle cijfers hebben. En ook politiek expert Ivan De Vadder benadrukt dat er nog heel wat blinde vlekken zijn en dat de nieuwe Vlaamse regering geen goed signaal geeft.

Door de tijd heen is er een inflatie van woorden in de regeringsakkoorden. In 1992 bevatte het regeerakkoord nog amper 25.000 woorden, terwijl het er in 2016 al 60.000 waren. Nu wordt alweer een record gebroken: de tekst, die vandaag verspreid zou worden, telt niet minder dan 319 bladzijden. 

Kritiek

Maar de tekst is er dus nog niet. En aangezien de leden van de partijen op de partijcongressen vanavond moeten beslissen over een regeringsdeelname, leidt dat tot ergernis.

Zo schreef CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi op Twitter: "Ik keur geen tekst goed die ik niet gelezen heb. Op basis van een samenvatting en een presentatie kan ik geen goedkeuring geven. Dit gaat over 5 jaar Vlaams beleid. Dan lees ik graag alle punten en komma's."

Sammy Mahdi

"Zo'n congres organiseren in minder dan 24 uur tijd en verwachten dat de leden meer dan 300 pagina's kunnen lezen, is onmogelijk", zei CD&V-gemeenteraadslid in Ichtegem Frederik Vermeulen. "Wat mij betreft is het ofwel een volwaardige stap om de leden te consulteren, ofwel doe je dat helemaal niet."

"Ik keur geen akkoord goed dat ik niet heb gelezen", vulde voorzitter van Jong VLD Hans Maes aan. "Wij hebben vanuit Jong VLD al wekenlang de lijn om inhoudelijk te werken. Wij willen kritisch naar die tekst kijken om te zien wat we ermee kunnen. Maar zolang we de tekst niet hebben, kunnen we geen onderbouwde kritiek geven en kunnen we dus niks goedkeuren."

Jonas Roosens

En zo zijn er op Twitter nog wel enkele kritische partijleden te vinden:

En ook politicologen onthouden zich niet van commentaar:

Partijcongressen

Maar waarop moeten de leden zich vanavond dan baseren? "In het beste geval zullen de leden zich baseren op de uitleg die ze op die congressen zullen krijgen", zegt politiek expert Ivan De Vadder. "Wellicht zullen de onderhandelaars daar ook de punten beklemtonen die hun partij heeft binnengehaald. In een stukje is dat particratie, het zijn de partijen die de beslissingen nemen en je hebt daar vertrouwen in of niet."

Blinde vlekken

Maar volgens De Vadder is er echt wel een probleem. "Het komt niet goed over dat er nog altijd geen tekst is.  Ook heel wat journalisten zitten te wachten op die teksten. Eerst waren ze ons voor vanochtend beloofd, dan werd het vanavond. Ze hebben nu uiteindelijk begrepen dat het toch wat sneller zou moeten (en nu worden de teksten tegen de middag verwacht, red.). Maar je kan dus heel wat dingen voorlopig niet controleren. Het gaat ook om 319 pagina's, dat is niet iets dat je in een-twee-drie hebt gelezen."

"We hebben op dit moment weinig cijfers gekregen, en dat is toch een probleem. Je moet de begroting kunnen reconstrueren, en kijken of alles klopt. Waar wordt er meer of minder geld aan besteed? Je moet de bedragen kunnen vergelijken met het verleden. Die oefening kunnen we op dit moment niet maken." 

Bovendien zijn er nog veel blinde vlekken. "We hebben gisteren op de persconferentie de prioriteiten meegekregen: werk, de gemeenschapsdienst, de activering, integratie of onderwijs. Maar over klimaat, armoede, mobiliteit of de staatshervorming is veel minder verteld. Over staatshervorming was er maar één zinnetje, helemaal op het einde. We zijn toch nieuwsgierig naar die onderwerpen en we willen er cijfers bij om alles te controleren."

Meest gelezen