Joost Farwerck.

KPN is al over Dominique Leroy heen: Nederlander Joost Farwerck wordt nieuwe topman

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft al een nieuwe CEO aangeduid. Dat wordt huidig operationeel directeur Joost Farwerck (54). Nog maar gisteren schrapte het bedrijf de geplande benoeming van ex-Proximus-CEO Dominique Leroy, door de onzekerheid over de lopende onderzoeken naar haar verdachte aandelentransactie van voorbije zomer.

KPN is niet lang in de rouw geweest, na de beslissing van gisteren om de aangekondigde aanstelling van ex-Proximus-CEO Dominique Leroy te schrappen. Haar beloofde plek gaat nu naar Joost Farwerck, die de voorbije jaren operationeel directeur was bij KPN en ook de interimvoorzitter van de telecomoperator sinds het vertrek van Maximo Ibarra. 

Hij start op 1 december als CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Die rol is goed voor een basissalaris van 875.000 euro per jaar, aangevuld met bonussen.

Gisteren liet KPN weten dat het afzag van de beslissing om Dominique Leroy, ex-topvrouw van Proximus, te benoemen tot CEO en voorzitter van de raad van bestuur

"Joost kent het bedrijf van binnen en buiten en de omgeving waarin de onderneming werkt. Met Joost als CEO is de toezichtsraad ervan overtuigd dat er goede vooruitgang gemaakt zal worden met de verdere ontwikkeling en uitvoering van de strategie van KPN", zegt Duco Sickinghe, voorzitter van de toezichtsraad.

KPN meldt ook nog dat Chris Figee financieel directeur wordt vanaf 1 februari 2020. Het bedrijf gaat ook de raad van bestuur uitbreiden. Huidig financieel topman Jan Kees de Jager vertrekt op 1 maart.

(Lees verder onder de foto)

Dominique Leroy.

Voorkennis

Gisteren liet KPN weten dat het afzag van de beslissing om Dominique Leroy, ex-topvrouw van Proximus, te benoemen tot CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Het bedrijf verwees voor die beslissing naar de onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid van de procedures die tegen haar in België lopen. 

Ze ligt in ons land onder vuur voor een aandelentransactie. Leroy gaf op 25 juli de opdracht om een aandelenpakket van Proximus ter waarde van 285.000 euro te verkopen op 1 augustus. De Belgische financiële waakhond FSMA en het openbaar ministerie doen onderzoek naar die transactie, omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis.

Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN. Proximus maakte op 5 september bekend dat Leroy zou vertrekken. Aanvankelijk zou ze nog blijven tot 1 december, maar uiteindelijk werd beslist dat ze op 20 september zou stoppen.

Meest gelezen