Videospeler inladen...

Melikan Kucam komt vrij met enkelband in zaak rond gesjoemel met humanitaire visa

Het geschorste N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam komt vrij met een enkelband. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling beslist. Kucam zit al meer dan acht maanden in de gevangenis op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa.

Melikan Kucam werd opgepakt in januari in de zaak rond gesjoemel met humanitaire visa. Hij werd meteen ook geschorst als gemeenteraadslid voor de N-VA. Sindsdien zit Kucam in de cel op verdenking van mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Uit ons duidingsmagazine "Pano" bleek dat Kucam geld gevraagd zou hebben aan oosterse christenen uit Syrië. Normaal moeten er enkel administratiekosten betaald worden. Als vertrouwens­persoon kon Kucam lijsten met namen van mensen die een humanitair visum moesten krijgen, indienen op het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het is een grote vreugde voor hem dat hij na 8,5 maanden zijn ouders terug kan zien

Advocaat Walter Damen

Nu mag Melikan Kucam de gevangenis dus verlaten met een enkelband, ook al blijft hij voor alle duidelijkheid aangehouden. Kucam gaat ook niet bij zijn vrouw wonen, omdat zij een contactverbod met hem kreeg. "Hij gaat bij zijn ouders verblijven", zegt zijn advocaat Walter Damen. Volgens de advocaat is zijn cliënt opgelucht. "Zoals elke gedetineerde is hij blij dat hij uit de cel mag. Het zal voor hem een grote vreugde zijn, dat hij na 8,5 maanden zijn ouders terug kan zien. Maar goed dit is de eerste stap. De volgende stap is de volledige invrijheidstelling", zegt Damen.

Vrouw en zoon

In dezelfde zaak werd niet alleen de vrouw, maar ook de zoon van Kucam opgepakt. Zijn zoon werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden, zijn vrouw vorige maand. In totaal zijn er 7 verdachten in het dossier. Naast de drie genoemden, zijn nog 2 andere verdachten vrijgelaten onder voorwaarden. Een zesde verdachte kreeg een enkelband. En een zevende werd eerder al zonder meer vrijgelaten. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen