Herlees liveblog: N-VA levert Weyts, Demir en Diependaele als minister, voor CD&V zijn het Beke, Crevits en Dalle

De leden van de N-VA, CD&V en Open VLD hebben vanavond tijdens de partijcongressen deelname aan de regering-Jambon I goedgekeurd. Intussen wordt ook duidelijk welke partij welke bevoegdheden krijgt en wie minister wordt in de nieuwe Vlaamse regering. Lees alles rustig opnieuw in deze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Herbekijk het late journaal met de laatste updates over de partijcongressen

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) emotioneel na dankwoorden van Bart Somers

Videospeler inladen...

Open VLD krijgt bevoegdheden Openbare Werken & Mobiliteit en Binnenlands Bestuur & Samenleven

In de nieuwe Vlaamse regering zullen de liberalen van Open VLD de bevoegdheden Openbare Werken & Mobiliteit en Binnenlands Bestuur & Samenleven verzorgen. Maar wie minister wordt, zullen we pas morgen weten.

Hilde Crevits, Wouter Beke en Benjamin Dalle worden minister voor CD&V

CD&V mag drie ministers leveren in de nieuwe Vlaamse regering, en geen twee zoals eerder gedacht. Het worden huidig voorzitter Wouter Beke, Hilde Crevits -die zo geen CD&V-voorzitter wordt - en Benjamin Dalle. Benjamin Dalle krijgt de bevoegdheden Brussel, Media en Jeugd. Volgens meerdere bronnen wordt Beke minister van Welzijn.

N-VA-top stelt Ben Weyts, Zuhal Demir en Matthias Diependaele voor als minister, Liesbeth Homans parlementsvoorzitter

De N-VA-top zal voorstellen om Ben Weyts, Zuhal Demir en Matthias Diependaele minister te maken in de nieuwe Vlaamse regering. Ben Weyts wordt viceminister-president en minister van Onderwijs. Zuhal Demir krijgt de bevoegdheden Energie, Omgeving, Toerisme en Justitie. Ze wordt daarmee de eerste Vlaamse minister van Justitie. Matthias Diependaele zal minister van Financiën zijn. Liesbeth Homans wordt voorzitter van het Vlaams Parlement. Jan Jambon wordt niet alleen minister-president, maar krijgt er ook onder meer de bevoegdheid Cultuur bij.

Ook N-VA-leden keuren deelname goed

Ook de leden van de N-VA hebben met een overtuigende meerderheid het Vlaamse regeerakkoord goedgekeurd. Op een totaal van 1755 stemmen waren er 5 nee-stemmers, 12 onthoudingen en 1738 ja-stemmers.

CD&V-voorzitter Wouter Beke na uithaal naar Theo Francken: "Naar waarheid gesproken "

Videospeler inladen...

CD&V mag 3 ministers leveren

De verdeling van de ministerportefeuilles moet nog bekendgemaakt worden. Aanvankelijk werd gedacht aan 2 ministers voor CD&V, maar aan VRT NWS is nu bevestigd dat de Vlaamse christendemocraten 3 ministers zullen leveren in de nieuwe Vlaamse regering. CD&V krijgt namelijk ook de minister voor Brussel. 

Ook leden Open VLD keuren regeringsdeelname goed

Wouter Beke en Hilde Crevits: "We hebben een pittige discussie gehad"

Videospeler inladen...

CD&V-leden keuren regeringsdeelname goed

Op het partijcongres van CD&V hebben de leden met een grote meerderheid deelname aan de Vlaamse regering goedgekeurd. Dat gebeurde met 86 procent van de stemmen.

CD&V-lid spoort voorzitter Wouter Beke aan om er vaart achter te zetten

Bij CD&V zijn ze bijna aan stemming toe, maar nog niet helemaal. Een lid richt zich tot voorzitter Wouter Beke die nog een speech houdt. "Neem me niet kwalijk, maar ik kom met het openbaar vervoer en de laatste trein vertrekt over een kwartier."

Videospeler inladen...

Wouter Beke: "Op geen enkel moment heeft die twitteraar (Theo Francken) aan de centrale onderhandelingstafel gezeten"

CD&V-voorzitter Wouter Beke probeert kritische stemmen vanuit de achterban tegemoet te komen in een laatste speech voor de stemming, in het bijzonder wat betreft de figuur van N-VA-politicus Theo Francken. "Ik kan geloven dat er heel wat mensen zeggen 'Jullie zitten daar te onderhandelen, maar intussen zit Theo Francken te tweeten'. Maar ik neem Hilde (Crevits, red) als getuige: op geen enkel ogenblik heeft die twitteraar aan de centrale onderhandelingstafel gezeten. Het is niet omdat je tweet, dat je mee onderhandelt." Intussen heeft Theo Francken al gereageerd op Twitter.

Ik heb verschillende tussenkomsten gehoord. Mensen die ongerust waren, mensen die met een knoop zaten, mensen die hun mening zijn komen zeggen. En dat is goed.
CD&V-voorzitter Wouter Beke

BIj CD&V nadert de stemming

De laatste spreker bij CD&V komt aan bod. De stemming over het regeerakkoord wordt verwacht na 22 uur. 

Bij de N-VA is de vragenronde begonnen

Op het partijcongres van de N-VA is het regeerakkoord toegelicht. De leden van de partij zijn nu begonnen aan de vragen. Daarna volgt de stemming. Vooraf maakten kopstukken Zuhal Demir en Theo Francken duidelijk dat zij het akkoord steunen.

Videospeler inladen...

Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA): "Koen Van den Heuvel (CD&V zou een goeie parlementsvoorzitter zijn"

Na de goedkeuring van het regeerakkoord door de leden van de verschillende partijen vanavond zal ook de bevoegdheidsverdeling worden bekendgemaakt. Een van de functies die moet toegewezen worden, is die van voorzitter van het Vlaams Parlement. Onder anderen de naam van CD&V-politicus Koen Van den Heuvel wordt genoemd. "We hebben heel veel goeie collega's bij alle partijen en daar zitten zeker een paar potentiële parlementsvoorzitters bij die dat uitstekend zouden doen. Koen Van den Heuvel zou daar een van kunnen zijn", zei huidig voorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) voor de start van het N-VA-partijcongres vanavond.

Videospeler inladen...

CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi heeft kennelijk indruk gemaakt

Vertraging bij Open VLD

Bij Open VLD lopen ze achter op schema. Volgens de uitnodiging zou de receptie rond dit tijdstip begonnen zijn, maar nu pas is het regeerakkoord toegelicht en komen de vragen van de leden. 

Vanaf deze regering morgen van start gaat, noemt Vlaanderen zichzelf een natie
N-VA-voorzitter Bart De Wever op het ledencongres

Toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon licht het regeerakkoord toe voor de N-VA-leden

Partijcongressen volop aan de gang

De drie partijen die de volgende Vlaamse regering gaan vormen, houden vanavond partijcongres waar hun leden het regeerakkoord kunnen goedkeuren. Bij N-VA zijn zowat 1.800 leden bijeengekomen in de Antwerpse stadsschouwburg. Bij CD&V zijn ongeveer 600 leden opgedaagd voor het congres in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Voor Open VLD kwamen ongeveer 500 mensen opdagen in Blue Point aan de Reyerslaan in Brussel.

Bij CD&V heeft Hilde Crevits het regeerakkoord toegelicht

Voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois krijgt een staande ovatie op het N-VA-congres

Oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang reageren intussen op het regeerakkoord in "Terzake"

Bevoegdheden verdeeld, maar nog niet publiek

De drie partijen van de volgende Vlaamse regering hebben de bevoegdheden verdeeld.  Maar welke partij welke ministerportefeuille krijgt, is nog niet geweten. Pas later vanavond zullen we dat te weten komen. Ook wie precies minister wordt, zullen we pas later vanavond te horen krijgen.

"Full house" bij de N-VA

Heeft Koen Geens ambitie om voorzitter van CD&V te worden?

Videospeler inladen...

CD&V-politicus Tom Dehaene ziet Club Brugge met 0-2 leiden op Real Madrid

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en Bart Somers verdedigen het regeerakkoord

Hilde Crevits licht het regeerakkoord toe op het partijcongres van CD&V

"Grote opkomst", meldt N-VA

"Ready, set, go" tweet Open VLD, ook bij CD&V is men er "klaar" voor

Bij Open VLD verwacht men een pittige discussie

Videospeler inladen...

Vertrouwen bij de leden van N-VA

Videospeler inladen...

Een laatste stand van zaken van bij het CD&V-congres

Videospeler inladen...

Meest gelezen