AFP or licensors

Marokkaanse journaliste veroordeeld tot 1 jaar cel voor "illegale abortus"

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat is de journaliste Hajar Raissouni veroordeeld tot 1 jaar cel voor het plegen van een "illegale abortus" en seks buiten het huwelijk. Ook haar verloofde en de medische staf, die de abortus uitvoerde, krijgen zware straffen.

Hajar Raissouni (28) werkt als journaliste voor een lokale krant in Marokko. Eind augustus werd ze samen met haar verloofde opgepakt. De twee zouden een buitenechtelijke relatie hebben, met als gevolg een "illegale" zwangerschap die beëindigd zou zijn door een abortus. De journaliste ontkent de aantijgingen en zegt dat ze alleen een behandeling kreeg voor een bloeding.

Hajar Rassouni gisteren toen ze het gebouw van de rechtbank verliet.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zware straffen

Vandaag worden zowel Raissouni als haar verloofde veroordeeld tot één jaar cel. Dat is een onverwachte en zware straf, volgens haar familie en advocaat. Ze spreken van een politiek gemotiveerd proces. De krant waarvoor Raissouni werkt, is voornamelijk kritisch voor de staat. Ook Raissouni zelf staat bekend om haar kritische stem. Ze had onder meer geschreven over de Rif-protesten in het noorden van het land: "We zijn geschokt. Dit is een wraakactie tegen de krant waarvoor ze werkt", zegt een familielid.

Ook de arts die de abortus zou hebben uitgevoerd en zijn medische staf worden zwaar aangepakt. De arts krijgt twee jaar cel, ook omdat hij herhaaldelijk abortus zou hebben uitgevoerd bij andere vrouwen. Bovendien mag hij na het einde van zijn celstraf zijn baan twee jaar lang niet beoefenen.

"Vrijheid voor Hajar" is een hashtag die de sympathisanten gebruiken op sociale media.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Religieus getrouwd

Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn verboden volgens de Marokkaanse wet. Daarom probeerde Raissouni ook te bewijzen dat ze sowieso getrouwd was met haar verloofde, weliswaar volgens de islam. Het wettelijke huwelijk zou, volgens de journaliste, vertraagd zijn door administratieve zaken. Haar verloofde is echter van Soedanese origine en moest daarom eerst documenten via de Soedanese ambassade in orde brengen, wat extra tijd heeft gekost.

Dat het koppel effectief van plan was om volgens de wet te trouwen, wordt door familieleden bevestigd. Onder meer de oom van Raissouni zegt dat hij uitgenodigd was voor het huwelijksfeest. De getuigenis van de oom wordt vaak in de Marokkaanse pers geciteerd, omdat hij wat religieuze autoriteit geniet. Hij staat namelijk aan de top van een internationale organisatie voor islamitische geleerden.

Manifestatie uit solidariteit met Rassouni en haar verloofde.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Maatschappelijke steun

De zaak kreeg de voorbije weken heel wat maatschappelijke aandacht in Marokko. Aan de ingang van de rechtbank stond de voorbije dagen heel wat pers, maar ook mensen die hun steun willen betuigen aan Raissouni. Niet alleen omdat de vervolging van de journaliste politiek gemotiveerd zou kunnen zijn. Maar vooral omdat dit proces volgens mensenrechtenorganisaties de vrijheid van de vrouw aantast.

Bijna 500 vrouwen hebben onlangs in een brief aan de Franstalige krant Le Monde gepleit voor meer vrouwelijke vrijheid inzake seksuele relaties en de beslissing over het al dan niet behouden van een zwangerschap.

Meest gelezen