AFP or licensors

Mexico sluit Topo Chico: één van zijn meest beruchte gevangenissen

De notoire gevangenis Topo Chico, gelegen in de Mexicaanse grensstaat Neuvo Leon, zal haar deuren sluiten, dat zegt gouverneur Jaime Rodriguez. Topo Chico stond bekend voor haar gewelddadige muiterijen en vele geruchten over corruptie. Zo werden er enkele jaren geleden nog luxueuze cellen aangetroffen die werden voorbehouden voor prominente bendeleden.

De gevangenis, nabij de Mexicaanse grootstad Monterrey, werd 76 jaar lang gebruikt door de Mexicaanse autoriteiten om gewelddadige misdadigers achter slot en grendel te zetten. Veel gedetineerden waren criminelen die lid waren van druggerelateerde kartels. Topo Chico stond jarenlang bekend als één van de meest gevaarlijke gevangenissen in Mexico.

In februari 2016 vond er in Topo Chico een zeer gewelddadige muiterij plaats. Bij gevechten tussen rivaliserende drugsbendes binnen de gevangenis moest de politie de controle over de gevangenis heroveren. Tijdens de rellen vielen er maar liefst 52 doden.

Na de opstand werden er talloze luxueuze cellen aangetroffen in de gevangenis. Naast grote hoeveelheden drank en drugs, ontdekte de politie ook cellen die ingericht waren met televisietoestellen, kingsize bedden, koelkasten, aquaria en zelfs sauna's. Het wordt aangenomen dat deze cellen werden voorbehouden voor de meest vooraanstaande bendeleden.

Intussen zijn de laatste gedetineerden van Topo Chico, waaronder veel criminele kartelleden, onder strenge politiebewaking overgebracht naar andere gevangenissen in Mexico. Gouverneur Jamie Rodriguez heeft laten weten dat het gevangeniscomplex zal plaatsmaken voor een park en een archiefgebouw van de staat.

Gedetineerden en bewakers binnen de muren van gevangenis Topo Chico.
AFP or licensors
De gevangenen van Topo Chico worden onder politiebewaking uit de gevangenis geleid.
AFP or licensors
Politiemacht kijkt toe na de gevangenisrellen van februari 2016.

Meest gelezen