"Ook al ben ik dakloos, ik zing hier graag voor de reizigers in het metrostation"

"Dit kan niet anders dan opgezet spel zijn." Dat was een van de reacties die afgelopen weekend volgden toen een filmpje van een zingende vrouw die als dakloze doorheen de straten van Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië, slenterde, viraal ging. Op het filmpje, gemaakt door een politieman die de vrouw toevallig opmerkte in een metrostation in de wijk Koreatown, was te zien hoe de vrouw, die haar povere bezittingen geen seconde losliet, de agent toezong met een opmerkelijk mooie operastem. De droom om ooit een in de VS gevierde sopraan te worden bleek uiteindelijk voor Emily Zamourka, intussen 52, in een leven op straat te zijn geëindigd.

Het was volgend filmpje dat afgelopen weekend de aandacht trok op diverse sociale media. Zamourka werd toen nog door diverse media omschreven als 'mystery woman':

Die 'mystery woman' bleek dus Emily Zamourka te zijn die een 25-tal jaar geleden van Rusland naar de VS verhuisde om daar haar muzikale ambities waar te maken. Aanvankelijk lukte haar dat goed en kon ze als muzieklerares goed haar brood verdienen. Maar dan kreeg ze te kampen met gezondheidsproblemen, met torenhoge medische kosten tot gevolg. Het werd moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen, zeker toen haar viool, met een waarde van 10.000 dollar, gestolen werd. Met die viool verdiende ze door straatoptredens nog een centje bij.

Zamourka op tv-zenders NBC Los Angeles en ABC7: "Die viool was mijn bron van inkomsten. Die betekende alles voor mij. Eens ik die kwijt was, werd ik dakloos. Ik kon mijn rekeningen niet meer betalen en ik kon mijn huur niet meer betalen, waardoor ik uit mijn appartement werd gezet. Intussen ben ik al verschillende jaren dakloos."

Ik ben compleet verrast dat die beelden nu viraal gegaan zijn

"Momenteel is een kartonnen bord in een parkeergarage mijn slaapplaats. Maar dat kan ook ergens anders zijn. Mensen hebben medelijden met mij, maar ik wil geen last voor hen zijn. Daarom zing ik liever voor hen. Het metrostation is daarvoor een ideale plek, omdat mijn zang daar zo geweldig klinkt."

"Ik ben compleet verrast dat die beelden nu viraal gegaan zijn. Ik hoop dat ze me de kans op een ander leven geven, liefst met een nieuw, eigen muziekinstrument", aldus Zamourka, die voor ABC7 nog een kort optreden gaf:

Intussen is een GoFundMe-campagne voor de vrouw gestart die op minder dan één dag al meer dan 25.000 dollar opleverde.

Meest gelezen