De Australische premier Morrison (l) en de Amerikaanse president Trump (r).
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Trump vroeg Australië om hulp om Mueller-onderzoek onderuit te halen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Australische premier Scott Morrison om hulp gevraagd om het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller onderuit te halen. Morrison bevestigt dat Australië zijn medewerking heeft toegezegd en ziet er niets onwettigs in.

Zowat twee weken na het begin van de hele heisa over het telefoongesprek tussen Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski, komen Amerikaanse en Australische media met een tweede opvallend telefoongesprek met een buitenlandse regeringsleider naar buiten.

In een gesprek met de Australische premier Scott Morrison vroeg Trump Australië om hulp in een onderzoek naar de oorsprong van het Mueller-onderzoek, het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times hadden Trump en Morrison elkaar een dikke week geleden aan de lijn, kort voor een bezoek van Morrison aan het Witte Huis vorige week.

Trump vroeg de Australische premier vorige week om hem te helpen zoeken naar bewijzen die het Mueller-onderzoek in diskrediet konden brengen. Australië bevestigt dat het telefoongesprek plaatshad en dat de premier Trump beloofde om hem te helpen. "Australië is altijd bereid tot samenwerking om een licht te werpen op de zaken die onderzocht worden. De premier bevestigt die bereidheid nogmaals", liet de Australische regering vandaag in een verklaring weten. Morrison behoort tot de belangrijkste internationale bondgenoten van de Amerikaanse president.

Speciaal aanklager Robert Mueller.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Dat Trump Morrisons hulp inschakelde, komt omdat het Mueller-onderzoek destijds onder meer na een tip van een Australische topdiplomaat werd opgestart, Alexander Downer. Die zou in mei 2016 van een voormalige raadgever van Trump gehoord hebben dat Rusland op dat moment bezwarende informatie zou hebben gehad over Hillary Clinton, Trumps uitdager bij de verkiezingen in 2016. Downers informatie werd doorgespeeld aan de FBI.

Speciaal aanklager Robert Mueller onderzocht onder meer of Trump als presidentskandidaat samenwerkte met Rusland om zo de verkiezingen te beïnvloeden. In zijn eindrapport, dat in april werd bekendgemaakt, kwam Mueller tot het besluit dat er geen bewijzen zijn voor zo'n samenzwering. Het rapport beschuldigde Trump niet van enig misdrijf, maar pleitte hem ook niet vrij, wat tot een semantische discussie leidde tussen Democraten en Republikeinen.

Trump zelf heeft het hele onderzoek altijd afgedaan als een "heksenjacht" tegen hem. Enkele maanden geleden kondigde hij aan dat zijn minister van Justitie, William Barr, de oorsprong van het Mueller-onderzoek nader zou bekijken. Volgens The Washington Post zou Barr sindsdien al private ontmoetingen gehad hebben met toplui van de Italiaanse en Britse inlichtingendiensten, om ook hen om hulp te vragen bij dat onderzoek naar de oorsprong van het Mueller-onderzoek.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Afzettingsprocedure

De uitgeschreven tekst van het telefoongesprek met de Australische premier was maar voor een beperkt aantal mensen binnen het Witte Huis beschikbaar, in tegenstelling tot de normale gang van zaken. Ook de tekst van het telefoongesprek met de Oekraïense president Zelenski kon door minder mensen dan gewoonlijk ingekeken worden.

Het gesprek met Zelenski zette de Democraten in het Amerikaanse Congres aan om een afzettingsonderzoek tegen Trump op te starten. Ze beschuldigen Trump ervan zijn macht te hebben misbruikt door de Oekraïense president onder druk te zetten om een onderzoek op te starten naar Joe Biden, Trumps mogelijke tegenstander bij de volgende presidentsverkiezingen in 2020.

Het Witte Huis maakte een samenvatting van het telefoongesprek met Zelenski uiteindelijk openbaar. Daaruit bleek dat Trump wel degelijk aan Zelenski gevraagd heeft om een onderzoek naar Biden te openen. Zelenski beloofde dat ook te doen. 

Eerdere beschuldigingen dat Trump voor bijna 400 miljoen dollar aan militaire steun tegengehouden zou hebben om Zelenski onder druk te zetten, konden echter niet hardgemaakt worden op basis van die samenvatting.

De kans dat het ooit tot een echte afzettingsprocedure tegen Trump komt, lijkt klein. Daarvoor moet een tweederdemeerderheid binnen de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat haar toestemming geven. Zonder echte smoking gun lijken weinig Republikeinen voor zo'n procedure te willen stemmen.

Meest gelezen