Orkaan Lorenzo beukt in op de kust van het Azoriaanse eiland Faial.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Afgezwakte orkaan Lorenzo richt beperkte schade aan op de Portugese eilandengroep Azoren

De tropische storm Lorenzo is vandaag over de Portugese archipel Azoren in de Atlantische Oceaan geraasd. Vorige week was dat nog een storm van de hoogste categorie, maar die is intussen wel flink afgezwakt. Er is wat schade op het westelijke eiland Flores, maar tot nu toe is er geen melding gemaakt van slachtoffers. De storm zet nu koers naar Ierland. 

De eilandengroep in de Atlantische Oceaan zette zich de laatste dagen schrap voor de dreigende tropische storm. Een groot aantal scholen en wegen werden vandaag uit voorzorg gesloten. Orkaan Lorenzo werd vorige week nog beschouwd als een storm van categorie 5, de hoogste categorie. Het is uitzonderlijk dat tropische stormen van deze grootte richting Europa trekken. 

Lorenzo is nu met windsnelheden van meer dan 150 kilometer per uur over de westelijke eilanden van de Azoren geraasd. Volgens de website van de Portugese krant "Diario de Noticias" zijn er een aantal vissersboten, een veerboot en een schip van de kustwacht beschadigd in de haven van het eiland Flores. Ook de haveninfrastructuur op Flores zou schade hebben opgelopen. 

Tot nu toe is er geen sprake over slachtoffers en blijft de schade beperkt tot omgewaaide bomen, stroomstoringen en wat overstromingen. 

De Azoren bestaan uit negen vulkanische eilanden en vormen een autonoom gebiedsdeel van Portugal. Er wonen ongeveer 250.000 mensen. De eilanden leven vooral van landbouw en op het eiland Sao Miguel zijn er theeplantages. Een belangrijke bron van inkomsten is het toerisme dat vooral steunt op het natuurschoon en wellness. De eilanden werden in de 15e eeuw gekoloniseerd door Portugal. In die periode vestigden zich ook duizenden pioniers uit Vlaanderen, Holland en Brabant zich daar in Portugese dienst. De Azoren werden dan ook een tijdlang "de Vlaamse eilanden" genoemd. 

Koers naar België?

De komende dagen wordt verwacht dat de tropische storm zijn koers doorzet naar het noordoosten richting Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De storm zou donderdagnacht Ierland bereiken. Ook daar wordt gewaarschuwd voor hevige regenval en forse rukwinden tot meer dan 130 kilometer per uur. Daarna zou Lorenzo over het zuiden van Engeland naar ons land komen, maar dan wel met veel minder kracht.

VRT-weerman Frank Deboosere verzekert dat de orkaan nog verder zal afzwakken tot een posttropisch systeem. Dat betekent dat orkaan Lorenzo de komende dagen boven het koude zeewater veel kracht zal verliezen.

De kans bestaat dat de depressie tegen vrijdag ons land bereikt. Tegen dan is Lorenzo echter zo afgezwakt dat we wellicht enkel regenbuien zullen krijgen.

Inwoners van de Azoren zetten zich eerder deze week schrap voor de komst van de tropische storm.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen