Archeologen ontdekken tweede helm van Duitse soldaat in Helchteren

Archeologen van het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed hebben in Helchteren (Limburg) een tweede helm van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Begin september had een jongen al een eerste helm met een schedel ontdekt, toen hij in de Kazernelaan met zijn metaaldetector aan het spelen was.

Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed is deze ochtend gestart met archeologische opgravingen op de plek waar de jongen enkele weken geleden een eerste helm vond. En in de late namiddag haalden ze een tweede helm boven, vertelt archeoloog Geert Vynckier. "We zijn een tweede helm tegengekomen en een lader voor een mitrailleur. Dus mogelijk zat er een tweede soldaat in de schutterskuil." 

"We hebben deze voormiddag enkele resten van een onderkaak gevonden", vertelde Vynckier eerder vandaag al. "We leggen nu de bovenste laag van de grond opzij." Tijdens het onderzoeken van de grond met een metaaldetector komen enkele kleine stukjes metaal boven. De archeologen gaan ervan uit dat er een explosie van een granaat of een obus is geweest. De opgravingen gebeuren onder toezicht van War Heritage Institute. Alles wat bovengehaald wordt, zal later overgedragen worden aan de Duitse Volksbund.

Hele buurt nieuwsgierig

Buurtbewoners volgen de opgravingen van achter de haag. "Waarschijnlijk heeft een Duitser zich hier vroeger verschanst in een put en is die gesneuveld door een granaatinslag." De huizen in de Kazernelaan werden tijdens de Twee Wereldoorlog bijna allemaal verwoest, herinnert een van de oude buurtbewoonsters zich nog. "Wij woonden toen in het centrum en moesten toen ook schuilen in een kelder. Maar dat is zeventig jaar geleden hé." Morgen gaan de opgravingen verder.

Meest gelezen