Kunstenaar Banksy opent pop-upwinkel in Londen om producent van wenskaarten een hak te zetten

De Britse kunstenaar Banksy heeft in Croydon, in het zuiden van Londen, een pop-upwinkel geopend. Niet dat hij vragende partij was. Hij voelde zich verplicht. De anonieme Banksy zet zo een producent van wenskaarten een hak, omdat die zijn auteursrecht wil inpikken. 

Merchandising en Banksy, twee woorden die niet samengaan. Maar gisteren opende toch een tijdelijke winkel, genaamd Gross Domestic Product. De kunstenaar zit namelijk in een juridisch geschil verwikkeld met een bedrijf van wenskaarten. Die producent wil zijn auteursrechten inpikken. En dat kan volgens de wet als Banksy er zelf geen gebruik van maakt voor eigen merchandise of verkoopsartikelen. 

Via Instagram laat Banksy aan zijn fans weten dat hij een winkel opent, eentje waarvan "de deuren echter niet opengaan" en eentje die je "best bezoekt 's nachts" (wellicht omdat de winkel met verlichting dan een bepaalde sfeer uitstraalt, red.).

Onder de koopwaar die te zien is: een discobal (gemaakt van een politiehelm),  de beschermende vest die rapper Stormzy op het Glastonbury-festival droeg, en Tony-de-tijger (het uithangbord van een bekend ontbijtgranenmerk) als mat. Met de opbrengst wil Banksy een nieuwe reddingsboot voor migranten kopen, om een schip te vervangen dat door de Italiaanse overheid in beslag werd genomen. 

Banksy moedigt nog altijd mensen aan om zijn werk "te kopiëren, te lenen of te stelen", maar dan voor bijvoorbeeld entertainment- of academische doeleinden. "Ik wil gewoon niet dat iemand de rechten krijgt", klinkt het. 

Bekijk hieronder foto's van de pop-upwinkel om een idee te krijgen:

Meest gelezen