Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Boris Johnson: "Constructief en redelijk voorstel aan EU voorgelegd"

De Britse regering heeft een "constructief en redelijk voorstel" voorgelegd aan de Europese Unie om het bestaande brexitakkoord alsnog aan te passen zodat de Britten mét een akkoord uit de EU kunnen stappen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd op een partijconferentie van zijn Conservatieve Partij in Manchester. Over wat dat voorstel inhoudt, bleef hij redelijk vaag.

De Britse premier werd als een popster onthaald in Manchester en gaf er een opmerkelijke toespraak, die bij tijden meer aan stand-upcomedy deed denken dan aan een toespraak van een eerste minister. Kanttekening daarbij: deze toespraak hield hij in de hoedanigheid van partijleider voor zijn partijgenoten. Met verkiezingen in zijn achterhoofd.

Met een reeks grappen, afgewisseld met kritiek op het parlement ("dat de brexit niet wil uitvoeren, weigert verkiezingen te houden en amper iets constructiefs doet") en oppositiepartijen Labour (en dan vooral Labourleider Jeremy Corbyn - "Laten we hem de ruimte in schieten, waar hij thuishoort!") en de Liberal Democrats ("Ze zouden het woord Democraten beter weglaten") kreeg Johnson dan ook heel gemakkelijk de zaal op zijn hand.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maar iedereen in Europa zat uiteraard te wachten op zijn nieuwe brexitplan. In de hele toespraak besteedde Johnson echter weinig tijd aan de brexit. Johnson kondigde wel aan dat zijn regering vandaag een "constructief en redelijk voorstel" aan de Europese Unie heeft voorgelegd om het uitstapakkoord dat zijn voorganger Theresa May met de EU heeft gesloten, aan te passen. "Met daarin een compromis voor beide kanten." Wat dat voorstel precies inhoudt, daar bleef Johnson redelijk vaag over.

Wel maakte hij duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk "volledig" uit de douane-unie met de EU zal stappen, dus ook Noord-Ierland. "We zullen de unie tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland beschermen." Johnson benadrukte anderzijds ook dat er in geen geval controles zullen komen "aan of dicht bij de Noord-Ierse grens" (Johnson vertrouwt op nieuwe technologie) en dat het Noord-Ierse vredesproces en de Goedevrijdagakkoorden gerespecteerd zullen worden.

We willen geen no-dealbrexit, maar zijn er klaar voor"

In welke mate het nieuwe brexitvoorstel een oplossing biedt voor de Noord-Ierse grens na de brexit, is voorlopig niet duidelijk. Later op de dag zal het brexitvoorstel van de Britse regering wellicht openbaar gemaakt worden, nadat de EU het heeft ontvangen. Volgens Johnson heeft zijn regering in elk geval een compromis voorgelegd aan de Europese Unie, het is nu aan Europa om ook toegevingen te doen, luidde het.

Volgens verschillende Britse media kwam Johnson heel verzoenend over tegenover Europa, in tegenstelling tot eerdere uitspraken. Toch herhaalde Johnson dat als de EU niet op het voorstel ingaat, het enige alternatief een brexit zonder akkoord is. "We willen dat niet, maar we zijn er wel klaar voor." Want wat er ook gebeurt, herhaalde de Britse premier, "op 31 oktober stapt het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook uit de Europese Unie".

Herbekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen