Videospeler inladen...

Jambon clasht na regeerverklaring met verenigde oppositie over uitblijven begrotingstabel

Kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft vanmiddag zijn regeerverklaring afgelegd in het Vlaams Parlement, op basis van het ruim 300 pagina's tellende Vlaamse regeerakkoord dat begin deze week werd afgeklopt. Eén ding is nog niet klaar: de begrotingstabel, de cijfers op een rij. Ook komende vrijdag, wanneer het Vlaams Parlement zal debatteren over het regeerakkoord, zullen de cijfers er nog niet zijn. De oppositiepartijen reageren unisono bijzonder kritisch. Na de regeerverklaring van minister-president Jambon (N-VA) kwam het tot een clash met de oppositie.

Begrotingstabellen geven gedetailleerd weer wat de verschillende beleidsmaatregelen naar verwachting zullen opbrengen of kosten. Belangrijk dus om de budgettaire implicaties goed te kunnen inschatten. Alleen, die tabellen zijn er nog niet. Dat terwijl kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag zijn regeerverklaring heeft afgelegd in het Vlaams Parlement en de parlementsleden komende vrijdag debatteren en stemmen over het regeerakkoord. Een uitzonderlijke situatie.

Normaal gezien komt de begrotingstabel meteen na de beleidsverklaring van de minister-president. Al zitten we deze keer natuurlijk in een onuitgegeven kader. De vorige Vlaamse formaties duurden namelijk veel minder lang. Doorgaans was er rond 11 juli een regeerakkoord en werden de begrotingstabellen in de weken daarna opgemaakt om klaar te zijn tegen de regeerverklaring in september.

Nu was er pas maandag een Vlaams regeerakkoord. De laatste onderhandelingsfases vorige week en het voorbije weekend verliepen overigens moeizaam net door discussies over het budget.

Verenigde oppositie laat tanden zien

Dat de parlementsleden vrijdag moeten debatteren zonder de cijfertabellen, vinden de oppositiepartijen niet kunnen. "Ik zal u volgende week graag uitleggen hoe we het budgettair pad precies uitzetten", richtte kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zich sussend tot het parlement.

"Ik zal de voorzitter van het parlement vragen om daarover een commissie bijeen te roepen. Vandaag heb ik u vooral willen doordringen van het belang van het maatschappelijk project waar we met deze regering voor gaan."

(lees verder onder video)

Videospeler inladen...

Met die uitleg namen de oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen, SP.A en PVDA geen genoegen. Zij eisten dat de regering met cijfers zou komen en dienden een motie van hoogdringendheid in.

De zitting werd een tijd geschorst, maar de cijfers kwamen er niet bij hoogdringendheid. Volgens minister-president Jambon heeft hij voor zijn regeerverklaring vandaag en het debat vrijdag voldoende gedaan door de algemene "krachtlijnen" van de begroting toe te lichten. "En tegen eind volgende week weten jullie alle details."

Bekijk het moment van de schorsing en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Maar daar neemt de oppositie geen genoegen mee. Ze eisen de cijfers voor vrijdag. Zoniet zullen ze vragen om het debat uit te stellen. 

Eerder vandaag liet Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) al verstaan dat de cijfers van het regeerakkoord in orde zijn. "Een rekenmachientje gebruiken is niet zo moeilijk hoor. Die rekening klopt, wees maar gerust."

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Bart Verhulst in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen