Videospeler inladen...

Didier Reynders (MR) doorstaat zijn examen met glans tijdens hoorzitting in Europees Parlement

Ontslagnemend vicepremier Didier Reynders (MR) is vanmorgen op de rooster gelegd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Reynders wil commissaris Justitie worden in de nieuwe commissie van Ursula von der Leyen, die op 1 november begint. Hij doorstond zijn Europees examen met glans.

Alle kandidaat-commissarissen moeten een hoorzitting doorstaan. De bevoegde parlementscommissie moet daarna oordelen of ze geschikt zijn voor de job.

De rechtsstaat impliceert ook het vermoeden van onschuld, daarover wil ik duidelijk zijn

Kandidaat-commissaris Didier Reynders (MR)

Tot vorige week voerde het parket een corruptieonderzoek tegen Reynders, maar dat is bij gebrek aan bewijs stopgezet. Gisteren raakte dan bekend dat de ex-agent van de Staatsveiligheid die een klacht tegen hem had ingediend nu een klacht heeft ingediend voor doodsbedreigingen en belaging.

Tijdens zijn openingstoespraak voor de commissie bracht Reynders zelf de zaak ter sprake. "Iedereen van ons kan blootgesteld worden aan zo'n kwaadwillige aanval", zei hij. Reynders zei te hopen dat niemand moet doorstaan wat hij en zijn familie de afgelopen weken hebben moeten doorstaan.

Als hij bevestigd wordt als commissaris, zal Reynders onder meer moeten toezien op de naleving van de rechtsstaatsprincipes in de EU-lidstaten. Hij alludeerde daarbij nog eens op zijn eigen situatie: "De rechtsstaat impliceert ook het vermoeden van onschuld, daarover wil ik duidelijk zijn."

Reynders bevestigde ook dat de al opgestarte procedures wegens schending van de Europese waarden tegen Hongarije en Polen worden voortgezet. Die kunnen ertoe leiden dat Boedapest en Warschau hun stemrecht in de Europese ministerraden tijdelijk verliezen. 

Hij hoopt ook op een akkoord tussen de EU-lidstaten en het Europees Parlement over een mechanisme om landen die de rechtsstaat met voeten treden financieel te kunnen bestraffen.

Eerder heeft Reynders al een jaarlijks rapport over elke lidstaat over het respect voor de rechtsstaat en de mensenrechten in het vooruitzicht gesteld, naar analogie van de jaarlijkse begrotingsrapporten die de Commissie nu al voor elke lidstaat opstelt.

Dit hebben we in jaren nooit meegemaakt

Europees Parlementslid Juan Fernando López Aguilar

De hoorzitting vanmorgen is een tijdje onderbroken door een stroomstoring. "Dit hebben we in jaren nooit meegemaakt", liet Juan Fernando López Aguilar zich ontvallen, de voorzitter van de commissie-Justitie.

Reynders antwoordt momenteel op tal van vragen van parlementsleden, onder wie Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), Assita Kanko (N-VA) en Kris Peeters (CD&V).

Ik zal zo vlug mogelijk uit de drie functies stappen die ik nu nog bekleed

Kandidaat-commissaris Didier Reynders (MR)

De Fransman Gilles Lebreton (Front National) had vragen over het feit dat Reynders nu nog minister, vicepremier en koninklijk informateur is. "Niet wenselijk voor de Europese rechtstaat", vindt hij. "Ik kan u geruststellen", antwoordde Reynders. "Ik zal zo vlug mogelijk uit de drie functies stappen die ik nu nog bekleed." 

Reynders doorstond het spervuur aan vragen met groot gemak en gaf vlot antwoorden, zoals een politicus met jaren Europese ervaring op de teller. Zoals verwacht hebben de bevoegde commissies van het Europees Parlement vanmiddag het licht op groen gezet voor Reynders.

Eerder moesten Hongarije en Roemenië nieuwe kandidaat-commissarissen aanduiden, omdat de oorspronkelijke kandidaten ongeschikt waren bevonden door  de juridische commissie van het Europees parlement (zie artikel hieronder).  Intussen hebben 9 van de 27 kandidaat-leden van de commissie-Von der Leyen groen licht gekregen van het parlement. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen