Amazon-topman Jeff Bezos en Hatice Cengiz, de verloofde van Khashoggi, waren op een herdenking in de Turkse stad Istanbul, de plaats waar de journalist vermoord werd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Een jaar na de moord op Jamal Khashoggi: Amnesty International houdt herdenkingen bij Saudische consulaten en ambassades

Het is precies een jaar geleden dat de kritische journalist Jamal Khashoggi verdween tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul. Op tal van plaatsen heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International actiegevoerd aan de Saudische ambassades.

De belangrijkste herdenking was er in Istanbul aan het Saudische consulaat waar Khashoggi precies een jaar geleden vermoord werd. De belangrijkste aanwezigen waren Hatice Cengiz, de verloofde van Khashoggi, en Jeff Bezos, topman van het Amerikaanse concern Amazon en eigenaar van The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi columns schreef. Ook in andere steden hebben mensenrechtenorganisaties de moord op Khashoggi herdacht.  

Deze zaak zal Saudi-Arabië overal achtervolgen

Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi

In Brussel heeft vanochtend een kleine groep actievoerders verzamelen geblazen aan de Saudische ambassade aan de Franklin Rooseveltlaan. In de omgeving werden bordjes met de straatnaam "Jamal Khashoggilaan" opgehangen.

Met het "herdopen" van de grote laan in Brussel wilde Amnesty de moord herdenken op Khashoggi, precies een jaar geleden. Er werd een minuut stilte gehouden ter ere van het slachtoffer. 

"Verklaringen van kroonprins zijn onvoldoende"

De actievoerders namen vooral de Saudische kroonprins en machthebber Mohammed bin Salman op de korrel. Die wordt beschouwd als de vermoedelijke opdrachtgever voor de moord. (Lees verder onder de foto).

Enkele dagen geleden omschreef Mohammed Bin Salman in een interview de moord als "een afschuwelijke daad". Hij zei ook dat hij "de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt als leider van Saudi-Arabië", maar hij ontkent dat hij wist van de moord en wil de schuld dus niet op zich nemen.

Volgens Amnesty zijn dat "betekenisloze woorden". De organisatie eist dat er een transparant proces komt. In Saudi-Arabië zijn elf mensen in verdenking gesteld, maar hun identiteit en precieze aanklachten zijn niet bekend. Amnesty vermoedt dat het om een schijnproces gaat om de aandacht van de kroonprins af te leiden. De organisatie eist ook duidelijkheid over wat er met het stoffelijk overschot is gebeurd. 

Meest gelezen