Videospeler inladen...

Gerechtspsychiater Rudy Verelst over seriemoordenaars: "De pijn van slachtoffers is vaak belangrijker dan de dood"  

De man uit Deurne die verdacht wordt van de moorden op Eve Poppe (38) in 1997 en Ariane Mazijn (30) in 1992, heeft gisteren nog twee andere moorden uit de jaren 90 bekend. In "De ochtend" op Radio 1 gaf forensisch psychiater Rudy Verelst meer uitleg over de denkwijze van seriemoordenaars. 

De verdachte werd in oktober 2018 al aangehouden voor de moord op Ariane Mazijn. Haar vriend had haar lichaam op 17 juni 1992 aangetroffen in een studio aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Ze werd gewurgd met een snoer en had ook verschillende snij- en steekwonden. Begin september werd de man opnieuw aangehouden voor een tweede moord. In 1997 zou hij Eve Poppe op een gelijkaardige wijze vermoord hebben. De doorbraak kwam er na het gebruik van nieuwe technieken in DNA-onderzoek. Gisteren bekende de man nog twee andere moorden uit de jaren 90 en bekende hij ook de moord op Eve Poppe. 

Veinzen

"Het feit dat er twee moorden gelinkt kunnen worden aan die man, maakt dat die in aanmerking kwam om nog andere moorden gepleegd te hebben", zegt gerechtspsychiater Rudy Verelst in "De ochtend". De gerechtspsychiater wil wel benadrukken dat het belangrijk is om de man zijn bekentenissen te toetsen aan bewijsmateriaal dat aanwezig is in de zaken die hij nu heeft bekend. 

"Er is nog steeds een mogelijkheid dat hij veinst de moorden gepleegd te hebben. Daarom moeten bekentenissen met enige voorzichtigheid benaderd worden", gaat Verelst verder. "Soms worden er bekentenissen afgelegd om een bepaalde positie in de gevangenis te krijgen, aandacht te krijgen of het werk van de politie te bemoeilijken."

Er is nog steeds een mogelijkheid dat hij veinst de moorden gepleegd te hebben
Rudy Verelst

Verelst benadrukt dat seriemoordenaars zeer uitzonderlijk zijn. "Maar eenmaal de bal aan het rollen is, kunnen er meerdere bekentenissen volgen omdat de verdachte denkt dat hij niet meer kan ontsnappen. De verdachte krijgt dan een gevoel van rust tijdens zijn verdere aanhouding."

Seriemoordenaars gaan vaak moorden plegen vanuit een lust naar het lijden van anderen

Rudy Verelst

Lustgevoel

Volgens Verelst is het belangrijk om seriemoordenaars te onderscheiden van gewone moordenaars omdat ze een andere denkwijze hebben.  "Moordenaars hebben vaak een band met het slachtoffer terwijl veel seriemoordenaars moorden gaan plegen vanuit een lust naar het lijden van anderen. De pijn van slachtoffers is belangrijker dan de dood op zich." Die theorie geldt enkel voor seriemoordenaars die opereren vanuit een psychologische drijfveer. Want er zijn ook seriemoordenaars die handelen vanuit een politieke drijfveer. 

Herbeluister hier het fragment uit "De ochtend":

Herbekijk hieronder de reportage over de verdachte, Stephaan Du Lion uit Deurne, in "Het Journaal". 

Herbekijk daaronder ook de commentaar van forensisch psychiater Rudy Verelst. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen