Goed nieuws voor nieuwe regering: Vlaamse werkgelegenheidsgraad stijgt fors naar 76 procent

De nieuwe Vlaamse regering start met een meevaller: in het tweede kwartaal van dit jaar is de werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen met bijna 2 procentpunt gestegen tot 76 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de statistische dienst van de federale overheid. Deze regering wil uitkomen op 80 procent.

In vergelijking met het eerste kwartaal gingen in de voorbije maanden heel wat meer mensen tussen de 20 en 64 jaar oud aan het werk in Vlaanderen. Dat zorgt ervoor dat de werkgelegenheidsgraad in het noorden van het land met 1,9 procentpunt is gestegen tot 76 procent. 79,7 procent van de Vlaamse mannen heeft een job en 72,2 procent van de vrouwen.

Het zijn dan wel "maar" kwartaalcijfers, de nieuwe gegevens over werkgelegenheid en werkloosheid in ons land zijn in elk geval een opsteker voor de nieuwe Vlaamse regering. "De Vlaamse Regering zal alles op alles zetten om de werkzaamheidsgraad op te trekken naar 80 procent", staat te lezen in het regeerakkoord dat gisteren werd vrijgegeven. Als deze evolutie zich doorzet, nadert die mijlpaal in elk geval sneller dan verhoopt. 

Bescheidener groei in Wallonië

In Wallonië is de stijging veel bescheidener. Daar gaat de werkzaamheidsgraad maar met 0,1 procent omhoog, naar 65,1 procent. De nieuwe Waalse regering heeft zichzelf als doel gesteld dat cijfer deze regeerperiode te doen groeien tot 68,7 procent. Maar ook daar vallen de kwartaalcijfers mee, aangezien de Waalse regering een werkgelegenheidsgraad van 63,7 procent als vertrekpunt heeft genomen.

In Brussel is nu 61,7 procent van de mensen aan het werk, 0,8 procentpunt meer in vergelijking met vorig kwartaal, maar een pak lager dan de 63 procent van eind 2018. 

De totale werkgelegenheid van ons land ligt vandaag op 71 procent. Dat is 2 procentpunt meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar en het hoogste cijfer in jaren.

Meest gelezen