Archiefbeeld: Hilde Crevits (CD&V).

Hilde Crevits opnieuw minister en dus geen CD&V-voorzitter: "Hoop dat de leden iemand kiezen die de partij niet splijt"

Ze heeft er naar eigen zeggen "nachten van wakker gelegen", maar CD&V-coryfee Hilde Crevits wordt opnieuw Vlaams minister. De race naar het voorzitterschap laat ze aan zich voorbijgaan. "Er zou een spanning zitten tussen mijn figuur als ervaren vrouw in regeringen en de drang naar vernieuwing in de partij."

Met de stevige bevoegdheden van Werk, Economie en Landbouw tekent Hilde Crevits (CD&V) in de Vlaamse regering weer voor een ministerpost. En zo komt in een klap de nakende voorzittersstrijd binnen CD&V open te liggen. Geen Crevits, dat betekent ook geen zinloos gevecht met een absoluut zwaargewicht in de partij. 

"Ik heb er nachten van wakker gelegen", geeft Crevits toe. "Ik ben 12 jaar minister geweest en nog veel langer gepokt en gemazeld in de partij. Als je dat naast het rapport legt van de '12 apostelen' (dat de vernieuwing binnen CD&V op gang moet trekken, red.), zou er een spanning zitten tussen mijn figuur als ervaren vrouw in regeringen en de drang naar vernieuwing binnen de partij. Het is belangrijk dat de race naar het voorzitterschap open ligt."

Ik zal mijn volle gewicht in de schaal werpen om de partij verenigd te houden

Hilde Crevits (CD&V)

Crevits rekent dus voor het voorzitterschap op "een nieuw gezicht die de weg naar de toekomst vorm kan geven". "De oude expertise blijft aanwezig", zo verwijst ze onder meer naar Kris Peeters en Koen Geens, "maar soms moet je de weg vrijmaken voor nieuwe mensen."

Wel hoopt ze dat de leden iemand kiezen "die de partij niet splijt, maar wel verenigt". Ze zegt geen links-rechtstrijd te willen binnen de centrumpartij die CD&V volgens haar moet zijn en blijven. "Ik zal mijn volle gewicht in de schaal werpen om de partij verenigd te houden."

Onderwijs naar N-VA

Over haar nieuwe bevoegdheden kan ze nog weinig zeggen, behalve dat ze het een "hele eer" vindt om werk te maken van een  regeerakkoord "dat 'werk werk werk' uitademt". Haar vorige Vlaamse bevoegdheid, Onderwijs, gaat nu naar Ben Weyts (N-VA).

Crevits geeft toe dat ze op vlak van Onderwijs "heel graag het regeerakkoord zou hebben uitgevoerd". Ze is het niet eens met de stelling dat haar beleid van de voorbije jaren in dit regeerakkoord wordt "teruggedraaid". "We hebben er lang over onderhandeld en de keuzes waren ook die van ons hart, van het hart van onze partij."

De intenties van het M-decreet waren goed, maar het heeft geleid tot ongelukkige ouders, leerkrachten die zich onvoldoende begeleid voelden en kinderen voor wie de theoretische keuze niet altijd de beste was

Hilde Crevits (CD&V)

Ze verwijst naar de proeven die het niveau van leerlingen zullen meten en naar de aanpassing van het M-decreet. "Dat laatste stond letterlijk in ons verkiezingsprogramma. De intenties van het M-decreet waren goed, maar het heeft geleid tot ongelukkige ouders, leerkrachten die zich onvoldoende begeleid voelden en kinderen voor wie de theoretische keuze niet altijd de beste was."

Dat er toch heel wat nieuwe klemtonen worden gelegd, vindt Crevits logisch. "Onderwijs is permanent in beweging", klinkt het. Maar de mindere Pisa-resultaten, die de kwaliteit van het onderwijs meten, waren in elk geval "knipperlichten" die geleid hebben tot de beslissingen in dit regeerakkoord.

Beluister hier het gesprek met Hilde Crevits (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen