CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke met Benjamin Dalle.

Welke verrassingen ziet Ivan De Vadder bij ministers? De slimme "Brussel-minister" en Beke stelt teleur 

Sinds gisterenavond is de nieuwe Vlaamse regeringsploeg van minister-president Jan Jambon (N-VA) bekend. Open VLD maakte als laatste bekend dat Bart Somers en Lydia Peeters in de regering stappen. VRT-journalist Ivan De Vadder volgde het op de voet en zet voor ons op een rij wat hem opviel bij de verdeling van de ministerportefeuilles.  

1. Andere getallen met Benjamin Dalle

"We gingen uit van de verdeling 5-2-2, dat is een verdeling volgens de grootte van de partijen en daar is van afgeweken", steekt De Vadder van wal. "De N-VA heeft maar vier ministerportefeuilles, de minister-president Jan Jambon inbegrepen, en er gaat een derde minister naar CD&V. Weliswaar een "Brussel-minister"."

De Vadder noemt dat een beetje het "kneusje" van de Vlaamse regering. Die regering is zowel een gewest- als een gemeenschapsregering en dat gemeenschapselementje zit in die minister die alleen maar gemeenschapsbevoegdheden zoals Media en Jeugd mag hebben. Het is Benjamin Dalle (foto) geworden, hoofd van de studiedienst van de CD&V."

De Vadder schetst de 37-jarige Dalle als "héél slim" en "een van de weinige mensen die onze staatshervorming goed kennen". Dalle heeft aan de zesde staatshervorming ook meegewerkt.  

2. Beke stelt twee mensen teleur

Hilde Crevits van CD&V stelt zich niet kandidaat als partijvoorzitter, zij wordt minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw. De Vadder had haar eerder bij de bevoegdheid van Welzijn gezien. Dat departement gaat nu naar Wouter Beke. "Het is een zware bevoegdheid. Het is financieel 1/3 van het budget van de Vlaamse regering, net als Onderwijs", legt De Vadder uit.

"Wouter Beke is misschien wel de meest omstreden figuur van CD&V. Gisteren ging het net over het feit dat Beke geen voorzitter meer wil zijn en intussen minister is van een federale regering in lopende zaken, én nu springt hij naar de Vlaamse regering. Daardoor stelt hij eigenlijk twee mensen teleur: Joke Schauvliege en fractievoorzitter Koen Van den Heuvel hadden verwachtingen. De beslissing is gisteren duidelijk niet zonder slag of stoot genomen.  Benjamin Dalle is dan de gelukkige meerwaarde. De partij kan ook een jong gezicht lanceren. Zo kom je tot dat evenwicht waarbij Hilde Crevits vicepremier blijft en een brede bevoegdheid krijgt." 

Vooraan op een rij: Crevits, Beke en Schauvliege.

3. Open VLD heeft... Inburgering

De Vadder schat in dat de drie regeringspartijen, de N-VA, CD&V en Open VLD, wellicht tevreden zijn. "De N-VA kan uitpakken met twee zware portefeuilles, namelijk Onderwijs (en dat wou de N-VA ook) en Financiën, maar ook Begroting en Wonen. Dan heb je nog Zuhal Demir, die Energie en Justitie heeft. Toch wel een stevige ploeg waar de N-VA mee kan uitpakken en haar speerpunten naar voren kan trekken."

Open VLD gaat met Inburgering lopen, wat zoals verwacht bij Bart Somers terechtkomt. "Somers wilde met zijn Mechelen-model graag minister van Samenleving worden", zegt De Vadder. "Het zal afwachten zijn hoe streng Open VLD dat beleid zal uitvoeren. En hoe zwaar de toon zal afwijken van de toon die je misschien bij de voorstelling van het regeerakkoord hebt gekregen." Somers zegt alvast dat "ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is". Hij zal dus niet nalaten om zijn eigen accenten te leggen in het beleid. 

De grote vraag was lang of voorzitster Gwendolyn Rutten in de Vlaamse regering zou stappen. Ook de naam van federaal minister Maggie De Block viel even, maar zij wou niet.

Rutten maakte uiteindelijk niet de overstap, en de partij stuurt Lydia Peeters naar de regering, op de post Mobiliteit. De voorzitster lijkt dus eerder haar pijlen op het federale niveau te richten, waarover ze eerder al zei dat ze met "heel veel goesting" premier zou worden. Ook haar burgemeesterssjerp in Aarschot zou een rol gespeeld hebben. 

Gwendolyn Rutten en Bart Somers.

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. De analyse werd gemaakt voor Open VLD haar ministers bekendmaakte: 

Hier kan u de reportage uit het journaal bekijken over de nieuwe regeringsploeg, met toelichting van wetstraatjournalist Bart Verhulst: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen