Videospeler inladen...

Jan Jambon roept op: "Laat negativisme achter u en schrijf mee aan een verhaal, over de grenzen"

Kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft voor de eerste keer een beleidsverklaring voorgelezen in het Vlaams Parlement: een korte, maar krachtige toespraak. Jambon kreeg verschillende keren applaus, maar dat werd achteraf ontsierd door de eis van de verenigde oppositie om ook de cijfers te mogen zien.

De eerste Septemberverklaring van Jan Jambon is dus een Oktoberverklaring geworden. "Maar de Oktoberrevolutie heeft ook plaatsgevonden in november en de Oktoberfesten in München gaan ook door in september", merkt de minister-president op.

Opvallend: Jan Jambon stak van wal met de boosheid die hij bij veel mensen heeft opgemerkt. "Vlaanderen mag nog zo’n fantastische plek zijn om te wonen, te werken en te leven, de economie mag nog zoveel pieken als ze wil,… er is ook onbehagen in onze samenleving, daar moeten we niet flauw over doen", aldus de minister-president. Hij heeft daar naar eigen zeggen begrip voor, maar voegt er meteen aan toe dat je daarmee niets koopt.

De jaren twintig van de 21e eeuw, die over drie maanden aanbreken, zullen opnieuw "roaring twenties" zijn, maar ze zullen van ons zijn

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Jambon doet meteen een oproep. "Ik wil vandaag iedereen oproepen om het negativisme achter ons te laten. Ik wil Vlaanderen vandaag een concreet aanbod doen. Ik stel voor dat we samen een verhaal schrijven, over de grenzen van politiek, bedrijfs- en verenigingsleven heen."

"We moeten Vlaanderen boven zichzelf doen uitstijgen", vindt hij. Niet dat Vlaanderen nu al niet in topvorm zou zijn, waarvoor hij zijn voorganger Geert Bourgeois (N-VA) en zijn regeringsploeg overigens feliciteert. Maar het kan dus nóg beter. "De jaren twintig van de 21e eeuw, die over drie maanden aanbreken, zullen opnieuw "roaring twenties" zijn, maar ze zullen van ons zijn", zegt Jambon.

Vlaanderen moet dus op de trein van innovatie, digitale transformatie en innovatie zitten. "We willen iedereen de kans én de vrijheid geven om vooruit te gaan en boven zichzelf uit te stijgen. Vlaanderen kan alleen sterker worden als we allemaal een inspanning leveren. Dat vergt creativiteit, veerkracht en durf."

Ga niet mee in het doemdenken, maar ga de uitdaging aan.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Zelfvertrouwen en trots staan hoog in het vaandel van de regering-Jambon I. "De lat moet hoog liggen, maar we willen iedereen meenemen", aldus de minister-president, die van de gelegenheid gebruik maakt om de onderwijsplannen van zijn ploeg toe te lichten. En daar is het sleutelwoord dus "excelleren".

Dat er zoiets als een klimaatbeweging bestaat, is Jambon niet ontgaan, ook niet dat jongeren hier een stuwende kracht zijn. De regeringsleider heeft een boodschap voor hen. "Ga niet mee in het doemdenken, maar ga de uitdaging aan. Dankzij innovatie en dankzij technologie kunnen en zullen wij de klimaatuitdagingen aanpakken zonder de welvaart die onze ouders en grootouders hebben opgebouwd af te breken."  

Wie deel wil uitmaken van onze gemeenschap, verdient alle kansen, maar we verwachten wel van iedereen een bijdrage

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

80 procent van de bevolking tussen 20 en 64 jaar oud aan het werk: dat is een streefdoel voor de nieuwe Vlaamse regering. "Het zal alle hens aan dek zijn om iedereen te activeren. Daarom voeren we met de nieuwe regering de jobbonus in. Ook wie een lager loon heeft, moet voelen dat werken loont."

"Excellentie betekent ook warm zijn voor wie kwetsbaar is of wie tegenslag heeft en onze steun nodig heeft." Jan Jambon geeft een beknopt overzicht van zijn plannen op het vlak van welzijn, zorg en armoedebestrijding.

Nieuwkomers zijn vaak kwetsbaar, maar voor hen luidt de boodschap toch enigszins anders. "Wij zullen die warmte en geborgenheid verstrekken aan iedereen die hier geboren wordt, opgroeit, woont, werkt en leeft, maar ook zij die hier een nieuw leven willen opbouwen en zich voluit inschrijven in onze gemeenschap. Wie deel wil uitmaken van onze gemeenschap, verdient alle kansen, maar we verwachten wel van iedereen een bijdrage." Nieuwkomers zullen dus eerst een inspanning moeten doen voor ze kunnen genieten van de geneugten van de Vlaamse samenleving.

Ik gruw van élke vorm van racisme

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Wordt Vlaanderen hardvochtig? "Het toegangsticket tot onze gemeenschap wordt duurder,  ja. Maar eens in onze gemeenschap opgenomen, is ieder individu een gelijkwaardige Vlaamse burger", zegt Jan Jambon, die zich duidelijk afzet tegen racisme. "Ik gruw van élke vorm van racisme en ik maak er een erezaak van om met deze regering discriminatie – in welke vorm dan ook – aan te pakken."

Ik zal u volgende week graag uitleggen hoe we dat budgettair pad precies uitzetten

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

De regering-Jambon heeft zelf geen communautaire plannen, maar kijkt hier naar het Vlaams Parlement "Het is aan het Vlaams Parlement om in alle vrijheid en ruimte een grondige reflectie op te starten over de gewenste staatsinrichting." Jambon wil het de nog te vormen federale regering niet moeilijker maken met nieuwe communautaire eisen.

"Ik ben blij dat we de nodige middelen hebben gevonden om verder te kunnen investeren in Vlaanderen", aldus Jambon. Dat hij dat nog niet met harde cijfers in begrotingstabellen kan staven, stuit op de oppositiebanken op stevige kritiek. "Ik zal u volgende week graag uitleggen hoe we dat budgettair pad precies uitzetten", luidt het bij de minister-president.

Wat we zelf doen, moeten we beter doen: het blijft het leidmotief van Vlaanderen. Volgens Jan Jambon kan dat alleen als we in onszelf geloven. "Plus est en nous", besloot hij zijn toespraak. Maar achter die plus staan voorlopig nog geen cijfertjes. 

De volledige tekst van de regeerverklaring kan u hier downloaden.

Bekijk hier de volledige regeerverklaring van minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen