foto volksmusikfan.com

Karel Gott overleden, de gouden stem uit Praag, deelnemer Eurovisiesongfestival 1968

In Praag is zanger Karel Gott overleden, hij was 80. Hoewel hij een klassiek geschoolde tenor was, koos hij voor de lichte muziek. In de jaren 60 was hij ook in het Westen populair. Hij zong in het Duits, Tsjechisch, Russisch en Engels. Zijn bijnaam was "de gouden stem uit Praag". Hij verkocht meer dan 50 miljoen platen en heeft een eigen museum. 

Karel Gott zag het levenslicht in 1939, in Bohemen-Moravië, het Duitstalige deel van Tsjecho-Slowakije dat toen net bezet was door de nazi's.  De kleine Karel wilde kunstschilder worden. Dat lukte toen niet, maar op het einde van zijn leven slaagde hij er wel in een tentoonstelling met zijn werk te organiseren.   

De Sinatra van het oosten

Maar Karel had een engelachtige stem. Hij viel op in het lokale café-circuit en volgde een klassieke opleiding zang. Als klassiek geschoolde tenor koos hij toch niet voor de opera maar wel voor de volksmuziek en vooral de schlager. Met zijn beminnelijke voorkomen en charmante aard pakte hij snel niet alleen Tsjecho-Slowakije maar heel het Oostblok en geleidelijk ook het Westen in.  

Ook in Vlaanderen was Karel Gott populair, zeker na zijn niet meteen fortuinlijke deelname aan het Eurovisiesongfestival in Londen in 1968, het jaar van de Praagse Lente. Omdat Tsjecho-Slowakije geen lid was van Eurovisie, trad hij aan voor Oostenrijk, met "Tausend Fenster". Toen was het niet ongewoon om voor een ander dan het eigen land te zingen.

De Spaanse Mariel won met "La, la, la" voor "Congratulations" van Cliff Richard. Onze landgenote Claude Lombard was met "Quand tu reviendras" 7e, samen met Joegoslavië, "Jedan dan" door Luciano Kapurso en Hamo Hajdarhodzic. Ronnie Tober was voorlaatste met "Morgen". Karel Gott eindigde 13e op 17, maar wegens de politieke evolutie in zijn vaderland, kreeg hij veel sympathie. 

Videospeler inladen...

Vaste gast op oudejaarsavond

Karel Gott kon veel werken in het buitenland. Hij was een vaste gast in typische televisieshows op de West- en Oost-Duitse omroep. Die programma's met Karel Gott vonden jaren na elkaar probleemloos hun weg naar de oudejaarsavond op de BRT. In alle Duitstalige landen was hij bekend als vertolker van de Duitse versie van het titelliedje van "Maja de Bij". 

Karel Gott hield zich ver van protesten tegen het regime, maar droeg in 1977 zijn cover van "All by myself" van Eric Carmen op aan Jan Palach, de student die zich in 1969 op het Wenceslasplein in brand had gestoken uit protest tegen de omverwerping van de Praagse lente door het pact van Warschau. Karel Gott had al een tijd gezondheidsproblemen. Hij kreeg lymfeklierkanker en overleed aan 'n acute leukemie. Nu volgt nog een staatsbegrafenis. 

Meest gelezen