Videospeler inladen...

Klimaatactivisten Anuna De Wever en Adélaïde Charlier zijn vertrokken op zeiltocht naar Zuid-Amerika

Samen met een dertigtal klimaatactivisten uit heel Europa, vertrokken Anuna De Wever en Adélaïde Charlier van Youth for Climate Belgium vanmiddag rond 14 uur vanuit Amsterdam naar Brazilië met het zeilschip Regina Maris met de slogan "Sail to the Cop". Daarna gaan ze Brazilië doorkruisen om begin december de klimaatconferentie in Santiago in Chili bij te wonen.

Rond 14 uur vertrok het zeilschip Regina Maris (koningin van de zee) vanuit Amsterdam naar Zuid-Amerika. De klimaatactivisten zeilen in 6 à 8 weken via tussenstops in Casablanca, Tenerife, de Kaapverdische Eilanden en Recife (Brazilië) naar hun bestemming Rio de Janeiro. Van daaruit gaan ze met de bus via het Amazonewoud naar Chili.

 Het is niet normaal dat dit het enige alternatief is voor een vliegtuig.

Anuna De Wever, Youth for Climate Belgium

“Ik vind het heel belangrijk dat wij ook op de Cop kunnen zijn met superveel jongeren die miljoenen mensen over heel de wereld op straat hebben gekregen", zegt Anuna De Wever net voor ze inscheept. "We wilden er niet met een vliegtuig naartoe en dan hebben we dit project gevonden. Het is wel meer dan vijf weken zeilen, maar het is een statement dat we maken. Het is niet normaal dat dit het enige alternatief is voor een vliegtuig. Er moet worden geïnvesteerd in duurzaam reizen. We moeten stoppen met subsidies te steken in vliegtuigmaatschappijen.”

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Ze zijn met 42 mensen aan boord, 36 jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 31 jaar oud en 6 crewleden van het schip.  De deelnemers komen uit verschillende Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Griekenland en Finland. Veel deelnemers hebben een opleiding die iets te maken heeft met milieu of klimaat, zo gaat er bijvoorbeeld een ingenieur-architect, milieuwetenschapper, duurzame ontwerper en econome mee.

Ze gaan met de zeilboot omdat ze willen nadenken over duurzaam, milieu- en klimaatvriendelijk reizen als alternatief voor vliegverkeer; ze willen op de klimaatconferentie in Chili een voorstel doen over hoe dat mogelijk moet zijn.

(Lees verder onder de foto)

De zeiltocht wordt door heel uiteenlopende partners ondersteund: van de universiteiten van Wageningen en Leiden over de Nederlandse spoorwegen en de Enkhuizer Zeevaartschool tot het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Financiële steun krijgen ze onder andere van bedrijven die vegan producten of milieuvriendelijke tandpasta maken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen