Videospeler inladen...

Notarissen willen duidelijkheid: komt er een overgangsperiode na het afschaffen van de woonbonus?

Vastgoedmakelaars en notarissen verwachten dat er de komende weken extra veel huizen en appartementen verkocht zullen worden. Dat komt doordat de nieuwe Vlaamse regering op 1 januari de woonbonus afschaft, een fiscaal voordeel voor wie een hypothecaire lening aangaat. De notarissen willen vooral weten of er een overgangsperiode komt.

Op 1 januari verdwijnt de woonbonus, ter compensatie worden de registratierechten verlaagd van 7 naar 6 procent. Al is compensatie een groot woord, want de nieuwe regeling kost de koper duizenden euro’s.

En dus is het interessant om nu nog snel een huis of appartement te kopen, voor het einde van het jaar. Wie nog in 2019 een ondertekende aankoopakte kan voorleggen, is zeker van de woonbonus.

De vraag is of dat ook geldt voor een ondertekend compromis. Er is een precedent. In 2014 werd overgestapt van de oude naar de nieuwe woonbonus. Ook dat was voor de koper een financiële stap terug. Maar er werd een overgangsperiode ingevoerd: wie een ondertekend compromis kon voorleggen, kon profiteren van de oude woonbonus.

Notarissen willen snel duidelijkheid: komt er opnieuw een overgangsperiode ?

En dus willen de notarissen dringend uitsluitsel van de nieuwe regering: komt er opnieuw zo’n overgangsperiode ? Want wie dit jaar nog een huis of appartement wil kopen (volgens het oude systeem dus), moet zich hoe dan ook haasten. De klassieke doorlooptijd is twee à drie maanden. Dat kan een beetje korter, maar niet echt veel. Het is dus kort dag.

Daarbij komt dat de notarissen en vastgoedmakelaars verwachten dat veel mensen nog zullen willen profiteren van de oude woonbonus. Er komt dus allicht een opstoot in het aantal transacties.

Veel effect op de prijzen van vastgoed wordt dan weer niet verwacht. Door het verdwijnen van de woonbonus verkleint wel het besteedbaar inkomen van de kandidaat-kopers, waardoor de prijzen normaal zouden moeten dalen, maar anderzijds blijft de rente erg laag. Dat heft dan allicht de logische prijsdaling weer op.

Meest gelezen