Hans Hillewaert

Zeer uitzonderlijk: lederschildpad gespot in de Noordzee

Voor de Belgische kust is een lederschildpad gespot, een grote schildpad van meer dan een meter lang die normaal alleen in tropische en subtropische zeeën voorkomt. Het dier zwom 7 kilometer buiten de kust, ter hoogte van Oostduinkerke. Het is nog maar de vijfde keer dat zo'n schildpad bij ons gezien wordt en nog maar het tweede levende exemplaar. 

Het gebeurt maar zelden, maar op 13 september 2019, werd nog eens een lederschildpad waargenomen in de Noordzee, laat Natuurpunt weten. Dat gebeurde ter hoogte van Oostduinkerke, ongeveer 7 kilometer in zee. Het is pas de vijfde keer dat deze soort in Belgische wateren gezien wordt. 

Het dier was meer dan een meter groot en kon kort gefilmd worden terwijl hij aan het foerageren was op drijvend zeewier.  De lederschildpad vertoonde geen uiterlijke tekenen van verzwakking. Hoe de schildpad hier is terechtgekomen is niet duidelijk.

Leeft normaal alleen in tropische en subtropische zeeën

De lederschildpad leeft in alle tropische en subtropische oceanen, ook in de Atlantische Oceaan. In augustus en september worden regelmatig lederschildpadden waargenomen langs de zuidkust van Bretagne (Frankrijk), Engeland en langs de kusten van Ierland. Eind september, begin oktober trekken ze dan weer naar het zuiden. De belangrijkste legstranden in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan bevinden zich rond de Guyana’s (Frans-Guyana, Suriname & Guyana) en de Caraïbische Zee. 

Lees verder onder de video

Vijfde Belgische waarneming

Eerder deze zomer, op 31 augustus, werd een lederschildpad van twee meter lang gezien vanop een plezierjacht voor de kust van Oostende. Op 27 september 2018 werd een zwemmende lederschildpad gefilmd voor de kust van Nieuwpoort. En op 19 december 2000 werd een stervend exemplaar opgemerkt in de branding van het strand van Mariakerke. Het dier werd overgebracht voor verzorging, maar stierf nog dezelfde dag. 

Op 24 december 1988 werd op het strand van Middelkerke en op 10 september 1998 voor de kust van De Haan, nog dode lederschildpadden aangetroffen. De lederschildpad van Oostduinkerke is dus de vijfde Belgische waarneming en pas de tweede van een levende lederschildpad op ‘volle’ zee. 

Kenmerken

De lederschildpad heeft een groot en opvallend schild, waar vier zwempoten, een kop en een staart uitsteken. De lederschildpad kan de ledematen en kop niet in het schild terugtrekken bij gevaar. Het is de grootste en zwaarste schildpad ter wereld. De soort staat op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) opgenomen in de categorie ‘Kwetsbaar’.

Meest gelezen