Jonas Roosens

Alle ministers zijn gekend, de Vlaamse regering heeft de eed afgelegd: herbeleef de dag in onze liveblog

De regering-Jambon heeft vandaag de eed afgelegd. De regeerverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA) eindigde met een valse noot omdat de oppositie begrotingscijfers wilde zien. In de federale regering wordt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle minister van Werk en Economie omdat partijgenoot Wouter Beke doorgeschoven is naar de Vlaamse regering.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wilfried Vandaele nieuwe N-VA-fractieleider in Vlaams Parlement

Wilfried Vandaele, die net ontslag heeft genomen als voorzitter van het Vlaams Parlement, is verkozen tot nieuwe fractievoorzitter van de N-VA in het Vlaams Parlement. Dat laat de fractie weten. Vandaele volgt Matthias Diependaele op, die minister is geworden in de Vlaamse regering. 

Nathalie Muylle volgt Wouter Beke op als minister van Werk in federale regering

CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle volgt partijgenoot Wouter Beke op als minister van Werk en Economie in de federale regering. Dat laat hun partij weten. Beke moest op federaal niveau worden vervangen omdat hij vandaag minister van Welzijn en Armoedebestrijding is geworden in de Vlaamse regering.

Lees meer: CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle vervangt Wouter Beke in de federale regering

Zitting gesloten, vrijdag debat over regeerverklaring

Na de installatie van de Vlaamse regering wordt de zitting van het Vlaams Parlement gesloten. Vrijdagochtend wordt er gedebatteerd over de regeerverklaring die minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag heeft afgelegd.

Liesbeth Homans verkozen tot nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement

Wilfried Vandaele (N-VA) neemt formeel ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement en partijgenote Liesbeth Homans wordt meteen verkozen tot nieuwe voorzitter nadat zij was voorgedragen. 

Wilfried Vandaele denkt er nog over na of hij de nieuwe fractieleider wordt van de N-VA in het Vlaams Parlement. 

Wat zijn "de krachtlijnen van de begroting"?

De zitting in het Vlaams Parlement wordt hernomen na de schorsing. Op de agenda stond een debat over "de krachtlijnen van" de begroting". Minister-president Jambon zegt dat hij die gegeven heeft. De oppositie eist echter cijfers. 

Het voorstel van de PVDA om het debat te schorsen wordt verworpen door een meerderheid van het parlement.  De discussie over de begrotingscijfers zelf wordt naar volgende week verschoven, omdat die er immers nog niet zijn.

Lees meer: Jambon clasht na regeerverklaring met verenigde oppositie over uitblijven begrotingstabel

Oppositiepartijen vragen begrotingscijfers

Na de toespraak van Jambon is het debat over de regeerverklaring meteen geschorst, want alle oppositiepartijen in het Vlaams Parlement - zowel links als rechts - vragen naar de begrotingstabellen, die traditioneel na de regeerverklaring worden gegeven. 

Bekijk hier het moment waarop het debat wordt geschorst:

Videospeler inladen...

Jambon belooft begrotingstabellen tegen volgende week

De nieuw minister-president reageert op de vragen van de oppositie door te zeggen dat de gevraagde begrotingstabellen volgende week besproken zullen worden in het Vlaams Parlement.  Hij zegt dat er vrijdag gedebatteerd zal worden over de regeerverklaring.

Minister-president Jan Jambon is terug in het halfrond en begint aan zijn regeerverklaring

Videospeler inladen...

"Ik leg mijn eerste septemberverklaring als minister-president af in oktober", zo begint Jan Jambon (N-VA) zijn regeerverklaring waarin hij een ferme oproep doet aan de Vlaamse bevolking, in de geest van het regeerakkoord. "Het zal alle hens aan dek zijn", zegt de kersverse minister-president in het Vlaams Parlement. De volledige tekst kan u hier downloaden.

Lees meer: Jan Jambon roept op: "Laat negativisme achter u en schrijf mee aan een verhaal, over de grenzen"

Komen er nog begrotingstabellen?

PVDA-parlementslid Jos D'haese heeft vernomen dat er vandaag geen begrotingstabellen zullen worden verspreid en is daarover niet te spreken. De cijfers zouden er naar verluidt pas tegen vrijdag komen.

Jan Jambon legt eed af bij de koning

Na zijn eedaflegging in het Vlaams Parlement heeft Jan Jambon (N-VA) bij de koning de eed afgelegd als minister-president van Vlaanderen. Het was een korte ceremonie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen