Nieuw prototype plasticvanger werkt: "Kunnen oceanen nu echt beginnen op te ruimen"

Het nieuwste prototype van de grote plasticvanger om plastic afval uit de oceanen te vissen, werkt. Dat hebben de uitvinders van de Ocean Cleanup zelf aangekondigd: "Na één jaar testen zijn we erin geslaagd om een op zichzelf staand systeem te ontwikkelen." 

De Nederlander Boyan Slat en zijn team sleutelen al jaren aan een systeem om op een grootschalige manier plastic afval weer uit onze oceanen te vissen. Dat kan handig van pas komen, want de vervuiling met allerhande plastics en ander drijvend afval is gigantisch. De Pacific Garbage Patch, wellicht de bekendste hoop drijvend afval in onze oceanen, ligt in de Stille Oceaan ergens halfweg tussen Californië en Hawaï en zou qua oppervlakte twee tot drie keer groter zijn dan Frankrijk. 

Hoe werkt het?

De plasticvanger werkt als een soort reusachtige slang die op het water ligt en zo het afval samendrijft. Slat kwam met dit idee in 2012, maar de ontwikkeling tot een efficiënt systeem liep niet van een leien dakje. Zo bewoog het systeem te langzaam - met dezelfde snelheid als het plastic - en bleek het niet in staat om het afval vast te houden.  De wind en de golven bleken een andere uitdaging. 

Maar ondanks de tegenslagen bleef het team sleutelen aan een oplossing. Die zou er nu zijn. Eerder van de week had het Ocean Cleanup-team aangekondigd dat ze vandaag live zouden gaan, blijkbaar om goed nieuws aan te kondigen. Het nieuwste prototype, de 001/B,  zou goed werken en zou al een eerste keer met succes plastic hebben opgehaald. Er wordt nu gewerkt met een zeeanker in de vorm van een parachute

We denken dat we de oceanen echt kunnen opruimen

"Na een jaar testen, zijn we erin geslaagd om een op zichzelf staand systeem te ontwikkelen in de Great Pacific Garbage Patch (een plek in de Stille Oceaan waar verschillende stromingen een gigantische berg afval doen samenkomen, red.). Het systeem gebruikt natuurlijke krachten van de oceaan om zo plastics te vangen en samen te brengen", schrijven de ontwikkelaars op Instagram. Het verschil zit er nu in dat er geen gevangen plastic opnieuw ontsnapt, en er zouden zelfs deeltjes tot 1 millimeter meekomen. De gevangen rommel varieert in grootte van een gebruikt visnet, over een autoband tot dus de veel kleinere deeltjes. (lees door onder de Instagram-post)

Er zouden deeltjes tot 1 millimeter opgehaald worden

Binnenkort een tweede exemplaar?

"We denken dat we de oceanen nu echt kunnen schoonmaken", vertelde Boyan Slat op een persconferentie in Den Haag. "Voorheen konden we af en toe wat plastic vangen, op een opportunistische manier, maar dit keer kan het systeem dit autonoom, en vangt het met succes plastiek van alle groottes", zei Slat. Toch blijft ook hij voorzichtig: "Als we tot nu toe iets hebben geleerd dan is het dat het niet eenvoudig zal worden." 

De vanger is zowat 600 meter breed en gaat 3 meter onder het wateroppervlak. Het is de bedoeling om nu te beginnen met het opruimen van de Great Pacific Garbage Patch. Daarvoor zou mogelijk een tweede vanger worden aangemaakt die naar het gebied kan worden gestuurd, maar het is nog niet duidelijk wanneer die klaar zal zijn voor de dienst. 

Zo'n plasticvanger kan dan op zichzelf het werk doen, waarna na een tijd (bijvoorbeeld een jaar) een schip langskomt om alle gevangen troep op te halen. 

Als we iets hebben geleerd tot nu toe, dan is het dat het niet eenvoudig zal worden

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen