Jonas Roosens

Wrevel en ergernis over nieuwe Vlaamse ministers: Pieterjan De Smedt neemt poolshoogte bij N-VA, Open VLD en CD&V

Ongeveer een dag nadat de namen van de nieuwe Vlaamse ministers zijn bekendgemaakt, heersen in de coulissen van de coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD tegenstrijdige gevoelens over de vrouwen en mannen die de komende 5 jaar de dienst uitmaken in de Vlaamse regering. Pieterjan De Smedt schetst het volledige plaatje in "Terzake".

Een nieuwe Vlaamse regering, dat zou de politieke tenoren van de coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD in feeststemming moeten brengen. Toch was bijna geen enkele minister bereid naar de tv-studio van "Terzake" te komen.

"Ik hoor dat ze vermoeid zijn", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt. "Ze zouden ook nog wat onzeker zijn over de bevoegdheden die ze hebben gekregen en of ze die al voldoende kennen. Dan passen ze liever voor vervelende vragen in een tv-studio."

"Het is toch opvallend dat ook de partijvoorzitters niet naar de tv-studio willen komen, al was het maar om de ministerportefeuilles te verdedigen. Zij hebben het regeerakkoord onderhandeld en kennen het wél goed."

N-VA

"Ik hoor geluiden binnen de N-VA die zeggen dat voorzitter Bart De Wever toch wat meer uit de brand had mogen slepen. Niet iedereen begrijpt dat Bart Somers (Open VLD) de portefeuille Inburgering krijgt. Dat is een gevoelig thema, zeker voor een partij als de N-VA. Ook Zuhal Demir zou niet tevreden zijn met haar portefeuille (Omgeving, Justitie, Energie en Toerisme, red.)"

Open VLD

"Bij Open VLD heerst dan weer grote verbazing dat voorzitter Gwendolyn Rutten niet tot de Vlaamse regering toetreedt. De officiële verklaring hiervoor luidt dat ze als voorzitter aan zet wil blijven voor de stabiliteit en om de federale onderhandelingen te leiden."

"Verschillende mensen in haar partij geloven niet dat iemand als Rutten de post van viceminister-president in de Vlaamse regering zomaar laat schieten. Sommige geluiden zeggen dat de federale onderhandelingen al veel verder staan dan veel mensen denken en dat Rutten haar oog op die regering heeft laten vallen."

Video onder: Pieterjan De Smedt doet het verhaal van de N-VA en Open VLD

Videospeler inladen...

CD&V

CD&V is allicht de Vlaamse coalitiepartner met de grootste misnoegdheid in de achterban. Nochtans mag de partij 3 ministers leveren, hoewel velen dachten dat ze het met 2 excellenties zou moeten stellen.

Benjamin Dalle is 1 van die ministers en dat is toch wel een verrassing. "Binnen CD&V geniet hij respect wegens zijn expertise en zijn ervaring. Toch was er ook kritiek te horen. Hij is van Brussel en sommige mensen menen dat de partij beter iemand uit Antwerpen, Oost-Vlaanderen of Vlaams-Brabant naar voren had geschoven."

Dat laatste zou vooral electoraal interessanter zijn voor CD&V omdat de partij bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant met Koen Geens op federaal vlak een boegbeeld heeft, maar dat op Vlaams niveau mist.

Iemand zei me: "Er zijn grenzen aan de zelfbediening".

Toch is het vooral de positie van voorzitter Wouter Beke die tot wrevel leidt. Hij was tot gisteren minister in de federale regering, maar is nu de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn. "Er is urenlang over hem vergaderd, er waren veel bedenkingen."

"Sommigen begrepen niet goed dat hij eerst tot de federale regering is toegetreden om nu dan in de Vlaamse regering te stappen en zo voor meer zekerheid te kiezen. Iemand zei me: "Er zijn grenzen aan de zelfbediening"."

Ook Hilde Crevits wordt (opnieuw) minister in de Vlaamse regering. "Dat betekent dat zij niet voor het voorzitterschap van CD&V gaat. De grote vraag is nu: wie wordt de nieuwe kopman (of -vrouw) van CD&V? Er lijkt een open strijd aan te komen. Het mag duidelijk zijn dat de partij voor een moeilijke periode staat."

Video onder: Pieterjan De Smedt doet het verhaal van CD&V

Videospeler inladen...

Meest gelezen